Maja Nikolić: Kako deca kažu

5
Popularna voditeljka Radio televizije Srbije Maja Nikolić ugostila je novinare magazina Story u svom domu pre tri godine, nekoliko meseci nakon što je drugi put postala majka

Poznata voditeljka Maja Nikolić pre tri meseca po drugi put je postala mama. Suprugu Aleksandru i njoj do tada je tempo života diktirala ćerkica Tea, a od ovog proleća mladi roditelji su morali da se prilagode i dečaku Darku. Sve je podređeno deci, njihovom odrastanju i vaspitavanju ali se ni njih dvoje nisu odrekli izlazaka i zabave. Zahvaljujući dobroj organizaciji, raspoloženim bakama i bejbisiterki, Maja i Saša uživaju podjedanako u roditeljstvu koliko i u vremenu koje posvećuju jedno drugom. Prošlo je osam godina otkako su se prvi put videli u Grčkoj, a njihova ljubav ni danas ne jenjava. Nikolići tvrde da će njihova porodica, najverovatnije, imati više od četiri člana.

- Sale govori kako možemo još da proširimo porodicu - priča Maja. – Sa rođenjem Darka mnoge stvari su se promenile nabolje. Postepeno prolazi faza navikavanja na bebu i lagano hvatamo novi ritam. Volela bih da se ne zadržimo na dvoje dece, ali u naredne dve, tri godine, dok Tea i Darko ne porastu, o novoj trudnoći ne želim da razmišljam. Trenutno nam je i s njih dvoje celodnevni cirkus u kući. Darko je predobra beba, miran je, pobuni se kad je gladan a noću, iako ima samo tri meseca, spava po dvanaest sati.

 

 

Nikolići su se u novi dom na Dedinju uselili pre skoro tri godine, neposredno posle Teinog rođenja. Od početka braka sve odluke su bile stvar kompromisa, pa i pitanje potomstva.

- Jednostavno smo želeli da imamo dete, nismo razmišljali o polu – kaže Maja. - Nismo se prepirali ni oko imena. Oko Teinog smo se lako dogovorili, a Darkovo je Aleksandrov izbor. Oduvek sam htela da imam dečkića sa plavim očima i ta želja mi se ispunila.

Dok je prvu trudnoću provela u studiju radeći emisiju Razotkrivanje, Maja je tokom druge odlučila da ode na porodiljsko odsustvo. Nekoliko poslednjih meseci je morala da miruje. Ipak, sada je sve lakše.

- To vam je kao kada jednom naučite da vozite bicikl – kaže Maja. – Kad se prebrodi drama s prvim detetom, s drugim sve ide kao pesma. Oko Tee sam previše brinula i mogu slobodno reći da je rasla pod staklenim zvonom. Pamtim kako sam joj svakog jutra, tačno u devet, davala AD kapi. Mislila sam da jedino majka može da pazi na svoje dete, pa sam je sama i čuvala, dok Darka ponekad ostavim kod bake.

Ljubomora koja se rodila kod Tee, kad je dobila mlađeg brata, uzrok je mnogih anegdota u porodici Nikolić.

- Nikad nije gruba prema bebi, ali se često ljuti na mamu i tatu čim uzmemo Darka u ruke – objašnjava Maja. - Odmah me zove da joj nešto čitam ili da gledamo crtaće. Navikla je da je svi maze i paze, pa je dobro što je dobila konkurenciju.

U vaspitavanju dece trude se da budu odmereni, nisu preterano strogi, ali red ipak mora da se zna.

- Mene je mama, kad sam bila mala, stalno terala da jedem, pa sam se zarekla da ću svojoj deci u tom pogledu dati potpunu slobodu. Neka jedu kad hoće i šta hoće – iskrena je Maja.

- Dosta smo pričali o tome i pre nego što su deca došla na svet – dodaje Aleksandar. – Trudimo se da ih dobro vaspitamo. Tea ponekad zasluži batine, ali ih ne dobije. Pokušavamo da s njom što više razgovaramo i pričom joj objasnimo šta sme, a šta ne sme da se radi. Ne možemo i ne treba da je izolujemo od svega što je okružuje. Svašta upija gledajući televiziju i drugu decu. Uživa u plesu, pa je često zateknem kako ispred televizora peva i igra. Za koji dan će napuniti tri godine. Samo brblja i nepresušni je izvor smeha. Ponekad nas izbaci iz takta, ali onda uradi nešto što naše stroge izraze pretvori u smeh. Sama pušta crtaće na DVD-ju i tako fascinira obe bake.

Barata daljinskim onako kako to one nikada neće naučiti. Tei nije bilo neobično ni kada mamu vidi na TV ekranu jer je navikla da im u kuću često svraćaju poznata lica.Dejan Pantelić je rado viđen gost u njihovom domu, dok joj je novinarka RTS-a Nataša Miljković kuma.

Iako kažu da im je još rano da planiraju godišnji odmor, izvesno je da će na predstojeće letovanje prvi put putovati kao četvoročlana porodica. Pošto će Tea na jesen krenuti u vrtić, Maja će ponovo stati pred kamere. Od kada je pre tačno deset godina došla na BK televiziju, posao voditeljke je potpuno okupirao, pa kaže da ništa drugo ne bi mogla da radi.

- Jedva čekam da se vratim na televiziju. Najvažnije je kako neko doživljava svoj posao – priča Maja - Srbija ne toleriše zvezde i ovde nema priče o glamuru i životu kakvim žive svetski starovi. Kod nas je još uvek mnogo toga na nekom nižem nivou.

Dok Aleksandar tvrdi da je tradicionalnista, Maja otkriva kako joj nije teško da se u kuhinji sama snalazi. I pored mnogih obaveza oko dece, nisu se odrekli provoda.

- Potpuno smo različiti ali smo se u jednom momentu skapirali i od tada savršeno funkcionišemo. Razumemo se i ne radimo stvari koje ne bi prijale onom drugom – iskren je Aleksandar.

- Bake su nam spas. I Saletova i moja mama nam, kad god je potrebno, priteknu u pomoć. Oduševe se svaki put kad ih pozovemo. Naravno, ne živimo kao kada smo bili sami. Ipak, imamo sreće što moj posao nije tipičan, nemam radno vreme i mogu često da budem sa decom. Osim toga, ne uskraćujemo sebi izlaske i druženje s prijateljima – zaključuje Maja.

Jasmina Antonijević

Tekst je objavljen u broju 39. magazina Story, 20. juna 2006. godine.

Dok je prvu trudnoću provela u studiju radeći emisiju Razotkrivanje, Maja je tokom druge odlučila da ode na porodiljsko odsustvo. Nekoliko poslednjih meseci je morala da miruje. Ipak, sada je sve lakše.

makonda-tracker