Danijela Vranić: Moja skrivena oaza mira

3
Dok je birala nameštaj za svoj iznajmljeni stan, pevačici Danijeli Vranić bilo je najvažnije da većina stvari bude u njenoj omiljenoj beloj boji, pa se sada opušta uživajući u neutralnim nijansama detalja u enterijeru, ali i ambijentalnoj muzici i mirišljavim

Pre dve godine folk pevačica je otvorila nam je vrata svog doma i ispričala kako je opremala tadašnji dom u jednoj od ulica nadomak Bulevara kralja Aleksandra. Ovaj dvosobni kutak na Zvezdari pevačica je zavolela kao da je u njemu provela čitav život. Atraktivna umetnica se iz rodnog Valjeva doselila u prestonicu još kao dvadesetogodišnjakinja i do sada je promenila na desetine stanova. 

- U početku sam dom delila sa brojnim cimerima, jer nisam mogla sama da plaćam stanarinu. Tada nisam imala svoj mir, pa sam, čim su moji honorari postali veći, iznajmila stan za sebe. Živela sam u gotovo svim delovima grada, ali najviše volim ovu lokaciju. Ovde sam došla kada je tu bilo puno malih kuća i samo jedna nova zgrada, u koju sam se ja nastanila. Kako se koja višespratnica gradila, ja sam se selila u nju, tako da mi je ovo već treći stan u istoj ulici.

Veliku želju da ima sopstveni prostor ispunila je pre godinu dana, kada je kupila stan na Novom Beogradu, koji polako oprema.

- Moj novi dom će biti znatno različit od ovog, za koji sam takođe sama birala nameštaj. Ovde sam pre svega mislila na estetiku, a tamo planiram da sve sobe uredim tako da se u njima oseća toplina. Da sam bila u boljoj finansijskoj situaciji i da je ovo moje vlasništvo, sigurno bi neki detalji bili drugačiji, a ovako sam ipak morala malo da kalkulišem sa novcem za opremanje enterijera.

Budući da je kućni tip osobe, pevačica najveći deo svog slobodnog vremena provodi u dnevnoj sobi, jer joj gledanje televizora više prija nego izlazak u neki od popularnih prestoničkih kafića. 

- Kada sam birala nameštaj, najvažnije mi je bilo da on bude u beloj boji, koju obožavam, pa su mi u toj nijansi kožna garnitura, plakari i police. Želela sam da nabavim čak i beli tepih, ali pošto nisam našla odgovarajući, kupila sam zebrasti. Inače, njega sam naručila iz Italije i dugo sam čekala da mi ga isporuče.

Od sitnica sa zebrastim dezenom tu su i vaza i ram za slike, u koji Danijela ne želi da stavi nijednu fotografiju.

- Taj okvir je bio namenjen za fotografiju moje iguane Laleta, ali on je uginuo i nisam mogla da stavim njegovu sliku, jer ga još nisam prebolela. Nekoliko puta sam pomišljala da uramim sliku neke meni drage osobe, ali nekako mi se nije dalo da to uradim. Na kraju sam odlučila da ovaj ram bude prazan i podseća me na mog nekadašnjeg ljubimca.

Budući da ova mlada pevačica ne voli prenatrpanost, njen dom je ukrašen sa nekoliko odabranih detalja, zanimljivih posuda i sveća koje pali svake večeri.

- Volim da napravim prijatnu atmosferu i tada obavezno pustim ambijentalnu muziku, koja me opušta. Budući da mi je posao stresan, potrebni su mi mir i relaksacija. Svećnjake sam uglavnom dobila od prijatelja za rođendan i oni su takođe u mojoj omiljenoj beloj boji.

Pored slušanja ambijentalne muzike, beogradska kraljica splavova relaksira se i gledajući Fashion TV, ali i razne zabavne emisije, pa je sebi pribavila veliki plazma televizor.

- Televizija mi je veoma bitna, jer sam često u medijima, pa volim da se vidim na malim ekranima. Ranije sam bila spremna na mnogobrojne vratolomije i nisam se libila ni da projurim kolima dok je na semaforu crveno svetlo kako ne bih propustila tri minuta nekog svog TV gostovanja. Sada mi se to ređe dešava, a ponekad se čak i ne setim da sam snimala neku emisiju, pa mi se prijatelji jave da mi kažu kako sam odlično izgledala. Ovaj televizor sam naručila iz kataloga i dugo sam čekala da stigne. Sasvim iznenada je 7. novembra, na moj rođendan, jedan čovek zazvonio na vrata i isporučio mi TV uređaj. U prvom trenutku sam pomislila da se radi o poklonu, ali ispostavilo se da je pošiljka slučajno stigla baš tog dana. Često se opuštam i gledajući filmove na DVD-ju, koji sam dobila od moje tetke Mile.

Tik uz televizor nalaze se i dve statue, koje je pevačica prethodnih meseci osvojila na manifestacijama Beogradski pobednik i Zlatni melos. Ove nagrade Vranićevoj mnogo znače, jer su to prva priznanja za njen novi album, koji je izdala u februaru. Međutim, u dnevnoj sobi svoje mesto imaju i saksije sa cvećem.

- Najviše volim slonovu nogu, koju sada zovem pustinjak, jer joj je opalo lišće. Kada sam je kupila, živela sam u mnogo svetlijem stanu i tamo je lepo izgledala, ali sada pati, jer ovde do nje ne dopire dovoljno svetlosti. 

Danijela, poput većine žena, obožava garderobu i za svaki svoj nastup pažljivo bira haljinu koju će obući, pa u njenom domu posebno mesto zauzima veliki beli plakar.

- Taj orman su napravili moj tata Mirko i teča Dragutin. U njemu se nalazi gomila stvari, jer za svako gostovanje i nastup kupujem novu garderobu, koju više nemam gde da smestim. Inače, otac mi je nadaren za uređenje enterijera i taj talenat sam nasledila od njega, a lepo pevam na mamu Andrijanu.

Iako bi joj bilo draže da je drugačije, pevačica svoju terasu koristi kao ostavu, jer kad god izađe napolje, komšije iz susednih zgrada stanu uz prozore i gledaju šta ona radi.

- Zgrade koje su preko puta su preblizu, pa me susedi često posmatraju, a dešavalo se i da dođu paparaco fotografi. Jedno vreme sam morala da držim spuštene roletne, jer su me špijunirali razni ljudi. Što se tiče komšija iz zgrade, sa njima nemam nikakvih problema, još nikog ne poznajem, ali se svima kulturno javljam.

Danijela ima još jedno skladište u stanu, a to je kupatilo, koje je prava mala ostava za njenu kozmetiku.

- Obožavam da se negujem i nikada mi nije dosta kozmetičkih preparata. Uz kupku volim da imam i mleko za telo i parfem iste marke, pa uvek sve to kupujem u kompletu, a pored toga, često mi prijatelji poklanjaju kreme, jer znaju da su mi one jedno od omiljenih kozmetičkih sredstava.

Jedino što u stanu nije belo jeste plava kuhinja, koju je birao Danijelin stanodavac.

- Pre nego što sam se uselila, dogovorila sam se sa vlasnikom stana da on kupi kuhinju. Kada me je pitao kakvu boju želim, rekla sam mu da ne bih volela da bude u nijansi drveta, pa se on odlučio za plavu. Zadovoljna sam njegovim izborom, jer su moje omiljene šoljice teget boje. Inače, kroz kuhinju samo prolazim, a jedino što znam da skuvam jeste kafa.

Mada ne ume da spremi nijedno jelo, ova uspešna devojka kaže da odlično zna kakva je hrana u beogradskim restoranima.

- Volim da naručim klopu i kada mi je donesu na kućnu adresu, uživam dok jedem na svom novom trpezarijskom stolu, koji sam nabavila u Hrvatskoj, gde sam snimila jedan deo svog albuma. Tamo ima puno fabrika nameštaja, pa nisam mogla da izdržim, a da ne kupim nešto. Tako sam u komšiluku pazarila i prelepe bele tanjire, koje takođe često koristim. Imam i poslužavnik na rasklapanje, pa ponekad stavim hranu na njega i ručam u dnevnoj sobi.

Budući da je od tate nasledila talenat za dizajniranje nameštaja, pevačica je odlučila da sama osmisli krevet u svojoj spavaćoj sobi.

- Majstori su se veoma namučili jer dugo nisu mogli da nađu drvo u braon nijansi koju sam ja zamislila. Sada je taj krevet prekriven ćebetom sa zebrastim dezenom, koje sam kupila u Užicu dok sam se vraćala sa nastupa na Zlatiboru. Tu je i televizor koji me svake noći uspavljuje, a kada mi se desi da moram da prenoćim negde gde nema TV-a, obavezno ponesem lap-top kako bi mogla da odgledam nešto zanimljivo. Inače, obožavam Internet, jer volim da pratim svoju karijeru i sve što se piše o meni.

Bez obzira na to što svaki slobodni trenutak provodi kod kuće, Danijeli retko dolaze gosti, jer smatra da je njen dom oaza mira, u koju prima samo njoj najdraže prijatelje i članove porodice.

 

Tekst je objavljen u magazinu Story, u 81.broju, desetog aprila 2007. godine.

makonda-tracker