Dragana Mirković: Ovde ima mesta za još jedno dete

34
Kad su u jednom naselju nedaleko od Beča vilu s bazenom počeli da opremaju nameštajem Versaće i kupatilom Svarovski, folk zvezda Dragana Mirković i njen suprug biznismen Toni Bjelić uverili su se da se savršeno razumeju, pa odnedavno razmišljaju da sinu Marku

Pevačicu Draganu Mirković publika je zavolela čim je zakoračila na estradu. Ljupka crnka iz Kasidola preko noći je postala miljenica svih generacija, a prema njoj su gajili simpatije čak i oni koji su se deklarisali kao zakleti protivnici narodne muzike. A kako i ne bi kad, za dvadeset godina karijere, gotovo nijednom nije dala povoda da joj se u biografiju upiše neki skandal. Imidžom dobre devojke kroz estradnu džunglu probijala se isključivo glasom i dobrim pesmama. Najveće interesovanje za Draganin život među četiri zida zavladalo je onog trenutka kada se udala za bogatog bečkog biznismena Tonija Bjelića. Nekoliko puta se pravdala odakle joj žuti lambordžini i bazen u kući, a onda je digla ruke i rešila da uživa u onome što poseduje. Danas, u hiljadu kvadrata prostranog zamka nadomak Beča, živi sa suprugom, sinom Markom i kćerkom Manuelom i o kući priča s istim oduševljenjem kao i kada je prvog dana ugledala. Ova raskošna rezidencija tada je imala samo zidove i divnu baštu koja je presudila da Dragana i Toni baš na tom mestu sviju porodično gnezdo.

- Neposredno pošto sam se doselila u Beč, živeli smo u prelepom Tonijevom stanu u centru grada. Kad je Marko imao šesnaest meseci, ostala sam u drugom stanju s Manuelom. Tada smo rešili da se, zbog dece, preselimo u kuću. Pošto prilikom gradnje treba poštovati mnoge propise, ovde nije lako naći odgovarajući prostor za stanovanje. Kuća sme da ima više spratova, ali joj je širina tačno propisana, mora da bude najmanje pet metara odvojena od komšijine. Mi smo želeli da nam dom bude prostran, pa smo rešili da se u potragu za idealnom lokacijom uputimo van centra. Na kraju je izbor pao na vazdušnu banju Encesfeld, naselje koje je oko trideset kilometara udaljeno od grada. Fasada nas nije impresionirala, ali su veličina kuće i bašta bile dovoljan razlog da se odlučimo za nju.

Tokom druge trudnoće Dragana se s uživanjem prepustila uređenju budućeg doma. Toni je, kao građevinski inženjer, osmislio raspored prostorija, a supruga je bila zadužena za detalje.

- Muž i ja smo se o svemu dogovarali. Dopala mi se većina njegovih predloga. Neke stvari sam mu prepustila jer se u njih razume bolje od mene, ali nameštaj smo zajedno birali.  

Folk princeza, koja je na domaćoj sceni postigla sve što se moglo, u brak je ušla kao ostvarena žena. Ipak, bila je iznenađena luksuzom na koji je naišla kad je zakoračila u Tonijev svet. Priznaje da se udala onako kako bi to svaka devojka poželela. Suprug je učinio sve da joj Beč postane drugi dom, pa su joj ekskluzivni komadi nameštaja samo u početku izgledali nestvarno.

- Koliko god da sam dobro živela u svojoj zemlji, to nije bio luksuz. Neverovatno je kako se čovek brzo navikne na ono što je dobro. Kad je oko vas sve lepo, ne preostaje vam ništa drugo nego da se prilagodite. 

Kuća se prostire na tri nivoa, od kojih je svaki predviđen za određene aktivnosti. U gornjem delu su spavaće i tri gostinske sobe, kupatila i prostrana galerija bogata zelenilom. Tu je i odaja u kojoj su smeštene sve Draganine nagrade i priznanja. Od svih plaketa, ploča i statueta, tri su joj posebno važne: priznanje koje je dobila kao počasni građanin Požarevca, nagrada za pevačicu decenije iz 1996. i ona najsvežija, koju je dobila iz Bugarske, od balkanskog MTV-ja. U prizemlju su kuhinja, trpezarija i ogromna dnevna soba koja je samo kliznim vratima odvojena od terase. U njoj porodica započinje svoj radni dan.

- Dnevna soba mi je omiljena prostorija, jer je toliko prostrana da mi daje osećaj širine i slobode. Tu, u društvu supruga, ispijam prvu jutarnju hladnu nes kafu. Deca gledaju crtaće, a ja se relaksiram gledajući u prostrano zelenilo. Još lepši pogled na baštu pruža se s terase. Ljubav prema biljkama prenela mi je rođaka Biljana, koja živi s nama, zato je naša galerija sva u cveću. Koristim uslove koje imamo pa zato gajim i neke zahtevne sorte. Imamo čak i drvo visoko tri metra. Ta zelena oaza daje živost i toplinu prostoru.

Garnitura u dnevnom boravku, ali i fotelje i stolice u ostalim delovima enterijera, iste su marke kao i većina Tonijevih odela - Versaće. Čak i na okviru kamina stoji potpis ovog modnog maga.

- I Toni i ja smo ljubitelji njegovih kreacija, ali smo se složili da bi bilo neukusno da sve prekrijemo tim prepoznatljivim šarama. Zato smo se odlučili za detalje kao što su stolice i fotelje. Kamin je neplanirano iste marke, jer smo ga slučajno spazili u katalogu i rešili da ga naručimo. Pošto radi na plin, pali se daljinskim upravljačem. Kao u filmovima, pritisneš dugme i stvori se vatra. Najlepše je kad ga zimi upalimo i svi se oko njega okupimo.

U skladu s mogućnostima koje imaju, Toni je za svoju dragu želeo samo najbolje, pa zato nije pitao koliko košta ono što bi se Dragani dopalo. Tako je u njihov dom dospelo Svarovski kupatilo. Svetlucavi kristalni ukrasi Draganu su ostavili bez daha i jednostavno je morala da ga ima.

- Ono iz kataloga bilo je malo manje od našeg. Do tada nisam pojma imala o tome da Svarovski pravi kupatila. Bila sam fascinirana. Sliku sam pokazala Toniju i rekla mu: Volela bih da nam kupatilo ovako izgleda. Otišli smo u Tirol, u njihovu fabriku, pa je tamošnji tim napravio nacrt prema našem prostoru. Praktično su ga dizajnirali i, zaista, izgleda veličanstveno. Na izgled tog prostora veoma sam ponosna. Iako je reč o austrijskoj firmi, čak je i u Beču retkost da neko ima njihovo kupatilo, jer nije nimalo jeftino. Pošto oni prave sve osim kada, po njihovoj preporuci, uzeli smo onu marke Rolex.  

Pored lampi u kupatilu, kompletna rasveta je iz fabrike. Najupadljiviji je raskošni luster koji se šepuri iznad trpezarijskog stola. Kao dobre mušterije, na poklon su dobili skupocenu tablu s logom ove prestižne kuće, a Dragana voli i njihov skupoceni nakit.

- Ranije sam često stavljala nakit Svarovski, jer mi je odgovarao za scenske nastupe. Sada više nosim onaj koji mi je Toni poklonio jer sam za njega emotivno vezana.  

U bračnoj odaji nema mnogo stvari. Beli kožni krevet zauzima gotovo polovinu prostorije.

- U ovu sobu nisam želela da unosim mnogo velikih komada nameštaja. Odlučili smo se samo za masivan okrugli krevet. Pored toga što izgleda lepo, veoma je udoban i komforan.

Nedavno su u kuću stigle i dečije sobe koje su pravljene u Beogradu i sada Marko i Manuela imaju svoje malo carstvo. Dragana je znala šta bi im se najviše svidelo i u skladu s njihovim željama svako je dobio kutak za sebe.

- Sobe su stigle pre mesec dana, pa se njih dvoje još vesele. Kada sam u jednom beogradskom izlogu videla taj nameštaj neobičnih linija, morala sam da ih obradujem. Marko voli automobile, pa mu je sve u tom fazonu: krevet ima oblik auta, a na ormanu je nacrtan autoput. Manuela želi da bude princeza, pa spava u kočiji, a tu je i televizori koje smo doneli iz pariskog Diznilenda. Mališani imaju i svoje kupatilo. U njemu je sve minijaturno i prilagođeno deci. Opčinjen kolima, Marko je izdejstvovao da čak i na toaletu ima svoj omiljeni simbol – stazu formule 1.

Posle putovanja, Dragani su fotografije najvažnija stvar, pa sa brojnih mesta na kojima je bila, kao suvenir, najčešće donosi najrazličitije ramove. Zidove krase interesantne slike. One u spavaćoj sobi prikazuju scene s austrijskog dvora i tamošnju princezu Sisi, u prizemlju su reprodukcije Mikelanđela i Monea, dok na počasnom mestu u dnevnoj sobi ponosno stoji original Gustava Klimta.

- Obožavamo da putujemo, a detalji iz raznih krajeva sveta podsećaju nas na  sve zemlje u kojima smo bili. Najčešće donosim ramove za slike. Imamo one iz Čikaga, Kana, sa Menhetna, a u dečijoj sobi stoji i onaj iz jednog od čuvenih restorana Planet Holivud. Ipak, najdraži mi je onaj s krstarenja najvećim brodom na svetu Queen Mary 2. To je bila jedna od naših najuzbudljivijih ekspedicija, pa su mi fotografije koje smo tada snimili među omiljenim. Drage sitnice su i šolje iz Venecije i sa Kanarskih ostrva.

Posebno mesto zauzimaju svadbeni i drugu značajni pokloni. Dragana obožava set Versaće posuđa, koje je dobila od Tonija kao novogodišnji poklon, a njene drugarice najviše vole da baš iz tih šoljica piju kafu.

- Najdraži svadbeni poklon su nam dve velike staklene čaše koje smo dobili od Tonijevih roditelja. Na jednoj je ugravirano moje, a na drugoj Tonijevo ime i ispod je upisan datum venčanja. Rađene su specijalno za tu priliku. Ne koristimo ih iz straha da ih ne polupamo. Drag poklon sa venčanja je i starinski aparat za kafu, a prvu sliku koju smo uneli u kuću dobili smo za godišnjicu braka od jednog prijatelja. Prija mi kad imamo goste. Ovde su me posetile koleginice Lepa Brena, Maja Marijana i Jelena Karleuša.

Suteren je predviđen za sport i relaksaciju pa su tu smešteni bazen, sauna, trenažer i dve posebne sale za zabavu. Jedna je rezervisana za stoni fudbal i pikado a druga, s igračkama, za najpovlašćeniji deo porodice, Marka i Manuelu.

- Imati bazen u kući je odlična stvar, dobro je za kondiciju. Osim toga, divan je osećaj kada si u kupaćem kostimu i plivaš u toploj vodi, dok je napolju hladno i pada sneg. Leti se zidovi obaraju i onda se kupamo na otvorenom. Najviše vremena ipak provodim u sobi koja služi kao igraonica.

Na kraju dvorišta je beli kameni ručno rezbaren ružičnjak s konstrukcijom od kovanog gvožđa koji svojom belinom odlično razbija veliku zelenu površinu.

Markova opsednutost automobilima, potpuno je opravdana kada se zna da su besni četvorotočkaši strast njegovog tate. Bračni par Mirković – Bjelić može da se pohvali i zavidnim voznim parkom. Pored poršea 997 S, dva mercedesa, jaguara, džipa dodž i, sad već čuvenog, žutog lambordžinija, tu je i najnoviji ručno rađeni bentli arnaž blek lebl. Sedam lepotana treba negde smestiti pa je, zbog nedostatka parkinga, trenutno haos, jer su u toku radovi na izgradnji još jedne podzemne garaže.

- Uz Tonija sam i sama počela da se zanimam za automobile, pa sada već znam kada neka firma izbaci novi model. Toni vozi bentlija i doskoro je bio jedini koji u Beču ima taj model, a ja mercedes 600. Ostale slabo palimo.

Unikatni žuti lambordžini, izložbeni primerak koji nikada nije pušten u serijsku proizvodnju, Toni je, kad je postao otac, poklonio supruzi. Bio je to primerak koji je samo šetao po sajmovima automobila. Ženi svog života Toni je iskazao ljubav na još jedan neobičan način: na njegovim i njenim kolima su tablice s Draganinim inicijalima.     

Poznata pevačica ističe da joj je dom i u Srbiji i u Beču. Kaže i da je imala sreću da se uda za čoveka koji živi u svetskoj metropoli najbližoj Beogradu, a svog princa je upoznala sasvim slučajno.

- Tonija sam upoznala pre nekih sedam godina, preko organizatora mog koncerta u Beču. Toni je uzeo broj mog telefona i poznanstvo je preraslo u druženje. Viđali smo se s vremena na vreme. Zbližili smo se, pre svega, zahvaljujući dugim telefonskim razgovorima. Najpre sam se zaljubila u njega kao osobu. Svidelo mi se kako razmišlja i shvatila sam da je divan čovek. To je, negde, bila garancija za sve ostalo. Dok smo se zabavljali, često me vodio u razgledanje Beča, jer je uvek želeo da mi pokaže nešto novo. U jednom od tih obilazaka, dok smo stajali na crvenom svetlu, iz čista mira me upitao: Da li hoćeš da se udaš za mene? I ja sam, kao iz topa, odgovorila pozitivno. Toni me usrećio, fenomenalan je muž i divan otac. Svesna sam da imam supruga kakvog bi svaka žena poželela i Bogu sam zahvalna na tome.

Dragana priznaje da je srećna žena koja je ostvarila većinu snova. Ipak, odnedavno u njoj tinja još jedna velika želja, da po treći put postane majka.

- Veoma bih volela da imamo još jedno dete. To je i moja i Tonijeva želja pa ćemo, Bože zdravlja, vrlo brzo poraditi na tome. Uopšte nam nije bitno da li će biti dečak ili devojčica. Prostora imamo napretek, pa ćemo gledati da Manuelu i Marka što pre obradujemo bratom ili sestrom.

 

Piše: Danka Grubačić

Foto: Slobodan Pikula

 

Tekst je objavljen u magazinu Story, broju 32, drugog maja 2006. godine.

makonda-tracker