Izvorinka Milošević: Istočnjački duh u srcu Beograda

9
Dom pevačice Izvorinke Milošević u kome živi sa svojim sinom Davidom Blamom odiše kulturom drevne Kine u čijem stilu je opremljen svaki kutak njenog životnog prostora na Dorćolu
Izvorinka Milošević
Izvorinka Milošević

Jedan od najlepših i najstarijih delova naše prestonice, Dorćol, deo je grada za koji pevačicu Izvorinku Milošević (56) vežu neke od najdivnijih uspomena. Autentična zgrada, karakteristična za ovaj kraj, krije toplo porodično gnezdo u kojem umetnica stanuje sa svojim sinom Davidom Blamom (25), a u kojem im društvo prave kućni ljubimci mačka Cica i maltezer Beba. Njihov stan sastoji se od prostranog dnevnog boravka, kuhinje, spavaće sobe, terase, kupatila i velikog predsoblja iz kojeg se ulazi i u deo doma Izvorinkinog sina pa je ulaz u ovaj kutak za njegovu mamu strogo kontrolisan.

Inače, životni prostor pevačice poreklom iz vlaškog kraja odiše kulturom Istoka i krase ga predmeti koji asociraju na istoriju drevne Kine. Izvorinka ne krije da bi volela da se preseli na periferiju grada kako bi od gradske gužve pobegla u prirodu.

- Na Dorćolu stanujem gotovo čitav život. Kada sam se nakon završetka studija na višoj ekonomskoj školi udala, uselila sam se kod tadašnjeg supruga Miše Blama koji je stanovao u jednoj uličici nadomak Kalemegdana. Pre desetak godina uselila sam se u ovaj stan koji je u istom kraju. Uprkos tome, ne volim centra grada, pa maštam da u neko dogledno vreme kupim kućicu negde na periferiji i uživam u zelenilu i prirodi. Najviše bi mi odgovarao kraj oko Zvezdarske šume - otkriva Izvorinka kojoj je u domu najbitnija udobnost pa vreme kod kuće najčešće provodi u velikoj garnituri za sedenje čija bela boja doprinosi veseloj atmosferi u domu.

U dnevnom boravku, koji je od spavaće sobe odvojen malim hodnikom, dominiraju raznovrsne vaze od kineskog porcelana, a pevačica je svoj životni prostor uređivala nameštajem koji je donosila sa raznih krajeva sveta.

- Nikada se nisam previše opterećivala uređenjem stana, već se sve oko ispunjavanja enterijera odvijalo spontano i stihijski u zavisnosti od toga šta mi je u određenom trenutku odgovaralo i kako sam se osećala. Većina predmeta jesu uspomene sa putovanja, a donosila sam ih sa različitih krajeva sveta bez obzira na njihovu veličinu. Paravani koji se nalaze u dnevnom boravku su iz Šangaja. Autentični su i ukrašeni žadom i sedefom. Komoda koja u centralnoj prostoriji ručno je rađena, a dopremljena je brodom iz jedne istočnjačke države. Kao što se da primetiti, većina stvari u mom stanu inspirisana je Kinom i kulturom sa istoka jer poštujem njihovu umetnost i neobičnost - otkriva pevačica.

Iako voli da sama vodi računa o svom domaćinstvu, kada je reč o fizički težim poslovima u koje spada i pranje prozora, šarmantna dama angažuje kućnu pomoćnicu. Veliku pomoć pruža joj i naslednik  David, koji živi u odvojenom delu stana.

- U njegov deo stana retko zalazim jer mi je zabranjen pristup (smeh). David je veoma pedantan i odgovoran momak u koga imam mnogo poverenja. Uvek je tu da mi pomogne u sređivanju stana i na njega mogu da se oslonim. Nas dvoje imamo jedan prećutni dogovor. Pošto imamo zajednički hodnik koji je od dnevnog boravka odvojen velikim dvokrilnim vratima, kada David ima specifičnu situaciju, obavezno zatvorim vrata od svojih odaja i on ima nesmetanu prohodnost u svoj životni prostor - s osmehom priča ponosna mama u čijem se domu na posebnom mestu nalaze njene ploče i kasete. Ti detalji svedoče o veoma uspešnoj karijeri umetnice koja godinama neguje izvornu narodnu muziku.

Među najsimpatičnijim predmetima jeste veliki bedž sa njenim likom koji je dobila od svojih obožavalaca. S posebnom pažnjom uredila je i terasu koja gleda na jednu od najstarijih prestoničkih ulica. Iako se prostire na samo nekoliko kvadrata, pevačica je odlučila da je zastakli pa sada podseća na pravu botaničku baštu.

- Uživam u zelenilu i održavanju kućnih biljaka. U mladosti sam se bavila starom kineskom metodom uzgajanja patuljastih biljaka bonsai tehnikom, pa još od tada datira moja ljubav prema hortikulturi. Pošto sam veliki gurman, jedna od prostorija gde provodim dosta vremena jeste i kuhinja koju sam uredila tako da prvenstveno bude funkcionalna. Iako uživam u jelu, celog života vodim računa da se zdravo hranim i veoma sam stroga kada je reč o načinu ishrane - kaže pevačica.

Veliki akvarijum sa najrazličitijm vrstama ribica najlepši je ukras ovog ušuškanog kutka, a ljubav prema životinjama ogleda se i u tome što poznata dama u svom domu ima i psa i mačku.

- Mačka Cica ima trinaest godina, a pre nekoliko godina uzeli smo i malog maltezera Bebu, koga je maca morala da prihvati još dok je bio mladunče. Uživam u druženju sa životinjama pa mi njihovo prisustvo u kući ne prestavlja nikakav problem - zaključuje Izvorinka.

Danilo Mašojević

Tekst je objavljen u 269. broju magazina Story, 16. novembra 2010. godine.

makonda-tracker