Katarina i Milan Gromilić: Na izvoru smeha i radosti

5
Nekoliko meseci pošto su postali roditelji, baletski igrači Katarina i Milan Gromilić otvorili su nam vrata svog doma u prestoničkom naselju Bežanijska kosa, gde imaju savršene uslove za vaspitavanje danas već dvoipogodišnje ćerkice Lare
Katarina i Milan Gromilić
Katarina i Milan Gromilić

Daleko od velegradske gužve i buke, u prestoničkom naselju Bežanijska kosa, nalazi se dom baletskog igrača i koreografa Milana Gromilića, u kojem je zasnovao porodicu sa svojom suprugom balerinom Katarinom i dobio ćerkicu Laru koja sada ima osam meseci. U delu velegrada u kojem se ujutro još čuje cvrkut ptica ova tročlana porodica uredila je sebi mesto stanovanja tako da u potpunosti ispunjava sve njihove želje i potrebe. Iako žive u iznajmljenom stanu, Gromilići su se potrudili da prostor u kome borave što vernije oslika njihov ukus i u svakom trenutku doprinese boljem i bezbrižnijem odrastanju njihove mezimice.

- Kada se rodila Lara, stanovali smo na Novom Beogradu blizu Save, ali kako je ona počela da hoda u dupku, shvatili smo da nam je taj dom postao suviše tesan i da nam je potrebna veća dnevna soba. Razmišljajući gde je pravo mesto za njeno odrastanje, odlučili smo da se nastanimo na Bežanijskoj kosi. Ovde smo već mesec dana i imamo sve što nam je potrebno. Naša zgrada je okružena parkovima u kojima provodimo dosta vremena sa Larom, a i obe bake stanuju blizu što je svakako razlog više zbog koga nam ova lokacija odgovara - priča Katarina.

U sedamdeset suncem obasjanih kvadrata Gromilići su sa sobom osim nameštaja, tehnike i biljaka doneli i pregršt pozitivne energije koja se oseća u svakoj prostoriji. Enterijer njihovog doma karakterišu igra boja i razni detalji od kojih se nikada neće odvojiti. Bež i bordo nijanse dominiraju stanom, a o odabiru nameštaja, baš kao što čine i u ostalim segmentima života, Katarina i Milan su se dogovarali. Iako vole da im je dom sređen, poznati umetnici su svojoj ćerkici omogućili da joj igračke u svakom trenutku budu nadohvat ruke, te su one raspoređene na vidnom mestu.

- Otkako smo pre godinu i po dana otpočeli vezu, Milan i ja smo sav nameštaj kupovali zajedno. Niko nam nije pomagao oko odabira garnitura za sedenje, polica i ostalih stvari, već smo sve nabavljali jedno po jedno. Neke ideje o uređenju enterijera pozajmila sam iz stručnih magazina, a neke predmete Milan je pronalazio u zanimljivim beogradskim radnjama pa smo zajedno odlazili da ih kupimo.

- Garnituru u dnevnoj sobi, trpezarijski sto sa stolicama i krevet u spavaćoj sobi kupili smo u Eurosalonu dok smo ostatak predmeta nabavljali po manjim salonima, a neki delovi nameštaja, kao što su police za knjige, pravljeni su po našim nacrtima.

Potrudili smo se da sve izgleda baš onako kako smo zamišljali, a ostalo nam je još da kupimo nameštaj za Larinu sobu, što ćemo učiniti za nekoliko meseci jer je još mala i spava sa nama u sobi - kaže Katarina.

Dok Milan i malena Lara najviše vremena provode u najvećoj prostoriji u stanu, dnevnoj sobi, Katarina je najčešće u kuhinji koju su opremili tako da im je sve nadohvat ruke.

- Pošto sam još na porodiljskom bolovanju i stalno sam kod kuće, najviše vremena provodim u kuhinji. Volim da kuvam pa mi nikada nije teško da spremam razna jela, dok za to vreme Milan i Lara uživaju u druženju i igranju - ističe Katarina.

Na zidovima i policama, kako u dnevnoj, tako i u spavaćoj sobi nalaze se fotografije i slike koje ih svakodnevno vraćaju u lepu prošlost i podsećaju ih na neke divne zajedničke trenutke. Ipak, posebno mesto u stanu zauzimaju tri čestitke.

- Detalji su nam oduvek bili veoma bitni, a brojne porodične fotografije svakodnevno nas podsećaju na to koliko smo srećni što imamo jedno drugo, što se međusobno podržavamo i bodrimo u svim trenucima i što imamo našu Laru.

- Pored slika, tri čestitke imaju posebno mesto u našim srcima i od njih se retko odvajamo. Jednu smo dobili uz svadbeni poklon našeg kuma Dragana Vujića Vujketa, drugu sam ja poklonio Katarini, a treću ona meni nekoliko dana pošto smo jedno drugom obećali večnu vernost. Nismo od onih koji vole skup nameštaj i ekskluzivne stvari, predmeti za nas imaju sentimentalnu vrednost koja ne može da se zameni niti da se poredi sa bilo čime - kaže Milan.

Pošto obožavaju druženja, ovo malo carstvo često je ispunjeno smehom i grajom njihovih bliskih prijatelja koji im često dolaze u goste. U toplini njihovog doma druže se i razmenjuju iskustva do duboko u noć, služeći se uvek nekim specijalitetom iz Katarinine kuhinje.

- Ranije smo često izlazili, ali otkako smo postali roditelji više volimo da provodimo vreme u našoj mirnoj luci. Imamo dosta prijatelja koji imaju decu, a pošto je Lara druželjubivo dete, oni često dolaze kod nas.

Kada je lepo vreme izađemo svi zajedno ispred zgrade u obližnji park, a onda uveče pređemo u kuću i slušamo muziku do kasno u noć. Katarina obično spremi neku zakusku, pa je to uz čašu vina neizostavni deo druženja - zaključuje Milan.

Aleksandra Dimitrijević

Tekst je objavljen u 215. broju magazina Story, 3. novembra 2009. godine.

makonda-tracker