Jovana Stipić: Mali raj za zaljubljene duše

7
Pre dve godine glumica Jovana Stipić i njen dečko Sreten Stojanović otvorili su nam vrata svog dupleksa od sto sedamdeset kvadrata u centru Novog Sada opremljenog nameštajem koji im boravak u njemu čini potpuno udobnim i relaksirajućim
Jovana Stipić
Jovana Stipić

U želji da spoje lepo i korisno zaljubljeni par, glumca Jovana Stipić i njen partner Sreten Stojanović, od svog doma uspeli su da naprave moderan ambijent koji odiše udobnošću. Iako je u njemu do pre sedam meseci živela samo snažnija polovina ovog emotivnog dvojca, kada se u stan uselila i lepa crnka, prostor je ispunila detaljima koji su ga dodatno oplemenili. Dupleks od sto sedamdeset kvadrata u srcu Novog Sada, rodnom gradu oba partnera, smešten je na svega nekoliko minuta od popularne Zmaj Jovine ulice gde se nalaze brojni kafići, ali je od gradske vreve izolovan uz pomoć ogromnog dvorišta koje stanarima pruža potreban mir.

- Bez obzira na to što živimo u samom centru grada, naš stan je ušuškan i izolovan od buke. Imamo sreću da je i zgrada tako projektovana da boravak u njoj odaje utisak izolacije tako da ne čujemo šta se dešava van naših zidina. Zato se ponekad osećam kao da živimo na selu. Pošto Sreten u njemu živi dve godine, a ja sam mu se pridružila pre nekoliko meseci, stan je mojim dolaskom malo promenio izgled. Ranije je to bio pravi momački kutak, a sada se već oseća prisustvo ženske duše u kući - priča lepa glumica.

Stan još nije do kraja završen i doveden u perfektno stanje kojem teže njegovi vlasnici jer im je cilj da svaki komad nameštaja i sitnica, koje unose u njega, bude u skladu prvenstveno sa njihovim unutrašnjim bićem. Posebnu pažnju usmerili su na uređenje zidova od kojih su napravili prava umetnička dela.

- Pošto je stan velike površine i sve prostorije su ogromne trebalo je nekako obojiti zidove da izgledaju prijatno. Čini mi se da smo uspeli da pronađemo nijanse koje podjednako odgovaraju oboma. Osim u boji, mnogi zidovi se razlikuju i po svojoj strukturi, dok su jedni glatki, drugi su hrapavi i neujednačeni tako da mi deluju dosta umetnički. Zanimljivo mi je da ih posmatram, ali trudili smo se i da u svemu ne preteramo, da ne postignemo suprotan efekat od onog koji smo želeli - ističe Jovana.

Čim se otvore masivna ulazna vrata stana pogled pada na trpezariju, kuhinju i dnevni boravak koji su spojeni, a s druge strane svaka ta prostorija predstavlja celinu za sebe. Upravo taj deo stana rezervisan je za goste, mirne večere ili uzbudljive provode sa društvom.

- U zavisnosti ko nam i u kakvom raspoloženju dolazi, vreme provodimo u dnevnoj sobi ili u kuhinji pored šanka. Veoma je zanimljivo da je šank Sreten pravio još pre nego što smo se upoznali, ali slova na starinskim ciglama, sa bočne strane, sasvim slučajno predstavljaju moje inicijale i početna slova naših imena. Često se šalimo da je to bilo predskazanje. Mada obožavam kompletan stan, malu prednost dajem kuhinji koja je baš po mom ukusu, u njoj mi je sve nadohvat ruke i veoma je praktična. Pošto obožavam da kuvam, uvek kad imam vremena spremam razna jela jer smo oboje gurmani. U dnevnoj sobi dominira masivna crna garnitura koju smo kupili u Simpu kao i većinu ostalog nameštaja. Ovaj salon ima  veoma kvalitetan nameštaj modernih linija što nama savršeno odgovara. Ispred garniture postavili smo ogroman televizor, a pored je lampa u futurističkom stilu i fotelja obložena kravljom kožom koja je smeštena kraj prozora i idealna je da se u njoj čita.  

Iako su Jovanine i Sretenove poslovne obaveze veoma naporne, zaljubljeni par uvek uspeva da izdvoji vreme i uživa u trenucima u kojima se posvećuju jedno drugome.

- Moje probe su naporne i oduzimaju mi dosta vremena, a Sreten i njegov otac imaju Izdavačku knjižarnicu Zorana Stojanovića i većinu vremena provode radeći. Iako volimo društvo, nedelja je rezervisana samo za nas, nigde ne idemo i niko nam ne dolazi u goste. Dan provodimo spremajući hranu, a završavamo ga izležavanjem u đakuziju i pijuckanjem šampanjca. To je ritual koji ni za šta na svetu ne bismo menjali. Kupatilo smo pažljivo uređivali i ni jedan detalj u njemu se ne nalazi slučajno - priča glumica.

Gornji deo stana rezervisan je za garderobere, radne sobe, ali zbog nedostatka vremena Jovana i Sreten još nisu stigli do kraja da ga srede. Sa raznih putovanja donose sitnice kojima dodatno uređuju svoj dom.

- Želimo da sve bude kako smo zamislili i zbog toga ne žurimo mnogo sa kompletnim uređenjem. Nedostaju nam neke sitnice kao što su ogledala u mojoj garderobi koja će se, pošto sam je sasvim ispunila, uskoro proširiti na još jednu sobu. Veliki deo knjiga, koje su nam oboma pasija, smestili smo u kartonske kutije u garaži jer im još nismo pronašli idealno mesto. Neke drage slike još nisam donela iz porodične kuće, a neke smo već smestili na zidove, ali ćemo im jednog dana, kada ih sve donesemo, verovatno menjati raspored. Mada volimo cveće, nemamo ga mnogo u stanu jer ne bismo stizali redovno da ga zalivamo, ali i to malo vremena koje provodimo kod kuće trudimo se da uživamo kao u raju jer ovaj stan za nas dvoje to i jeste - završava Jovana.

Moni Marković

Tekst je objavljen u 212. broju magazina Story, 13. oktobra 2009. godine.


makonda-tracker