Ivana i Nebojša Višković: Porodični muzej unikatnih detalja

15
Voditeljka TV Avala Ivana Višković i sportski komentator RTS-a Nebojša Višković, svoje bračne navike i slična interesovanja uskladili su sa željama svog naslednika Lava, što su projektovali i na enterijer doma u kojem žive
Ivana i Nebojša Višković
Ivana i Nebojša Višković

Na prvom spratu jedne novobeogradske višespratnice nalazi se stan bračnih partnera i televizijskih kolega Ivane i Nebojše Viškovića. Prostrani dom od sto kvadrata, voditeljka televizije Avala i sportski komentator, podelili su sa roditeljima jače polovine ovog emotivnog dvojca, tako da svako ima svoj zaseban deo. Onaj u kojem mlađi supružnici grade svoju sreću kraj sedmogodišnjeg sina Lava, do poslednjeg kvadrata ispunjen je brojnim, neobičnim i originalnim predmetima koje su donosili sa raznih putovanja.

- Fetiš su nam snežne kugle kojih imamo bezbroj i stalno kupujemo nove, a ukoliko se neka slučajno razbije, imam osećaj kao da mi je napukao komad duše. Čini mi se da više ne postoji nijedna polica ili bilo koji deo stana koji nismo uspeli da pretrpamo. Ja sam od onih žena koje ne vole ništa da bacaju pa sakupljam raznorazne gluposti koje mi ni za šta ne služe. Ponekad umem da kažem kako živimo u kreativnom haosu, a smatram da drugačije ne bismo ni umeli da funkcionišemo – priča Ivana.

Mada su na početku zajedničkog života prvobitno stanovali u iznajmljenom stanu, nakon venčanja 2003. godine, Ivana i Nebojša preselili su se u roditeljski dom uspešnog komentatora. Od tog trenutka, plavokosa voditeljka je zajedno sa majstorima osmišljavala kako će izgledati njihov budući životni prostor, a u njen izbor Nebojša se nije mnogo mešao.

- Ivana je kreativnija kada je reč o uređenju enterijera. Uglavnom je sve sama radila, a sećam se kako je u devetom mesecu trudnoće odlučila da prefarba trpezarijske stolice i u tome niko nije mogao da je spreči. I danas ima običaj da iz čista mira odluči da promeni boju zidova, a šank koji deli kuhinju i dnevni boravak, predstavlja joj omiljeni deo za eksperimentisanje i njegov izgled menja na svakih šest meseci – objašnjava Nebojša koji ne krije koliko ga očarava energija i kreativnost njegove izabranice.

Dom Viškovića skoro da čini jedna celina, od koje se izdvajaju samo  Lavova i supružnička spavaća soba, koju partneri preko dana koriste kao radnu.

- Iako planiramo da u potpunosti renoviramo stan, kuhinja, trpezarija i dnevna soba ostaće spojene u jednu celinu. Pošto naš stan nije veliki, ovakav raspored najviše nam odgovara. Volela bih da jednog dana imamo našu kućicu u cveću, iako ovaj stan mnogo volim i teško bih se odlučila da ga promenimo. Na neki svoj način odiše toplinom i domaćinskim duhom i svaki detalj pojedinačno doprinosi posebnom šmeku enterijera. Jedino žalim za tim što kuhinja nije veća jer u njoj provodim dobar deo slobodnog vremena. Uživam u kulinarstvu i zadužena sam za spremanje hrane, osim što je Nebojša stručnjak za batake za koje je pravi ekspert – ističe Ivana, po čijem je nacrtu izrađen i deo nameštaja.

- U dnevnoj sobi nalazi se vitrina koja je rađena po mojoj zamisli i deluje pomalo retro. Tu je i teget garnitura za sedenje koju smo odabrali zato što je veoma meka i udobna, mada će je u budućnosti zameniti neka manja, elegantnija i više stilska – otkriva voditeljka deo planova za renoviranje doma.

Iako je Lavova soba prethodno bila bračno gnezdo, kada je mališan porastao, roditelji su mu je prepustili kako bi u njoj nesmetano određivao raspored svojim brojnim igračkama.

- To je jedina prostorija u stanu koju ne bismo mogli da sredimo. Čak i kada uspemo prividno da je dovedemo u red, Lav nas izgrdi jer ne voli da mu neko premešta stvari. Još ga ne forsiramo da je sam sređuje jer će u životu za to imati dovoljno vremena i za sada mu dozvoljavamo da funkcioniše u svom neredu. Sobu je ispunio dresovima, plakatama, kačketima i ostalim detaljima na kojima se nalazi grb Crvene zvezde, našeg omiljenog kluba, dok je jedan njen deo rezervisan za klavir koji sam ja kao mali svirao, a sada Lav povremeno sedne i prebira po notama. Voleli bismo da završi muzičku školu, ali ne navaljujemo pošto već trenira fudbal i tenis – ponosno ističe Nebojša.

Takođe, Viškovićima su pasija knjige i slike za koje tvrde da više nemaju mesta, ali i cveće na koje je posebno ponosna jedina dama u stanu.

- S obzirom na to da nam je dom prilično svetao, cveće nam odlično uspeva, što me čini srećnom jer zelenilo na specifičan način oplemenjuje prostor. Najviše volim biljku bendžamin koju smo dobili od Nebojšinih roditelja, a star je osamnaest godina. Većinu slika poklonili su nam prijatelji, mada i ja povremeno kupim poneku. Knjige su u našem domu posebna priča zato što više ne znamo gde da ih skladištimo. Verovatno uskoro nećemo moći da legnemo u krevet, pošto pored njega zidamo kulu od knjiga. Često pustošim i indijske šopove jer me dizajn i materijali njihovih predmeta oduševljavaju pa svake nedelje kupujem novi ukras. Jedini deo stana koji se razlikuje od svega ostalog jeste mali salon opremljen stilskim nameštajem, ali u njemu retko boravimo, valjda zbog toga što volimo šareniš i komfor koji nam pruža ostatak našeg doma – zaključuje Ivana.

Moni Marković

Tekst je objavljen u 214. broju magazina Story, 27. oktobra 2009. godine.

makonda-tracker