Sandra Drašković: Mesto gde snovi postaju java

28
Svojih sto četrdeset kvadrata na Dedinju, voditeljka Sandra Drašković popunjavala je nameštajem koji joj pruža svu udobnost, a kako dom ima čak tri kupatila, svoj devojački san ostvarila je kada je dobila i svoje lično
Sandra Drašković
Sandra Drašković

Voditeljka televizije Pink, dvadesetdevetogodišnja Sandra Drašković, pre tri godine uselila se u prelepi dom lociran na Dedinju, najatraktivnijem beogradskom naselju. Ovaj salonski stan koji se prostire na sto četrdeset kvadratnih metara karakterišu izuzetno visoki plafoni i zidovi obojeni u belo, koji uz malo nameštaja omogućavaju da ceo dom deluje znatno prostranije. Svaki detalj u ovom prelepom stanu, koji voditeljka deli sa svojim devetogodišnjim sinom Lukom, ispunjen je pažljivo biranim komadima koji su uglavnom poručivani iz Italije, mada Sandra ističe kako ga još nije opremila do kraja pa marljivo traga za sitnicama koje će ga učiniti još atraktivnijim i luksuznijim.

- Odlučila sam da živim na Dedinju jer mi je posao blizu, a nedaleko od našeg doma je i Lukina osnovna škola. Pored atraktivne lokacije, za odabir ovog stana na mene je uticao i raspored njegovih prostorija, iako sam neke zidove premestila i drugačije instalirala rasvetu, u čemu mi je pomogao arhitekta Miloš Jeremić iz Studija C1. Odlučila sam se za belu boju zidova jer sam znala da će mi bilo koja druga veoma brzo dosaditi. Osim toga, belo i vizuelno proširuje prostor, što mi je bilo veoma važno. Jedino sam se u kupatilu odlučila za crnu boju kojom je premazan i parket. Inače, ogromna terasa s koje se pruža prelep pogled na obližnju šumu i stvara utisak kao sam daleko od Beograda, možda je najbitniji razlog što sam se baš ovde uselila – opisuje Sandra, čiji dom pored intimnih prostorija za spavanje čine kuhinja, trpezarija, dnevna soba i veliki podijum koji je rezervisan za Lukine vratolomije.

- Uglavnom sam sama sređivala enterijer, bez konsultacija sa stručnjacima. Sve što me zanima od nameštaja mogla sam da nađem na Internetu, a najdominantnije komade poput sofa za sedenje i kreveta za spavanje poručila sam iz Italije. Ostale detalje kupovala sam stihijski, u Beogradu, kako bi mi se šta dopalo. U centralnom delu dnevnog boravka nalazi se kamin, koji je sazidan od belog mermera iz našeg poznatog nalazišta u Aranđelovcu. Lično sam išla tamo i birala kamen pošto ima mnogo njegovih nijansi – ističe Draškovićeva koja u vreme dokolice rado u kuhinji zasuče rukave kako bi svom mališanu napravila jelo koje voli.

- Kuhinja je nastala po ideji mog arhitekte. Njeno centralno mesto koje ima i funkciju šanka, posebno je osvetljeno pa kada se po njegovoj staklenoj površini seče povrće ili voće, sve njihove boje i nijanse se jasno vide, što delije čarobno. Iako zvuči kao nemoguće, volim da provodim vreme u kuhinji, pogotovo kada je Luka na raspustu pa nemam obaveze. Kuhinju krasi i kredenac, meni veoma drag komad nameštaja koji sam nasledila od moje prababe. Napravljen je od ružinog drveta, a restaurirala sam ga tako što sam ga prefarbala belom bojom – ističe voditeljka ponosna na činjenicu da je osmislila i veoma praktičnu i veliku garderobu.

- Koristimo je zajedno Luka i ja, a u nju pored odeće ostavljamo i sve stvari koje su potrebne za jedno domaćinstvo kao što su posteljina i stolnjaci, pa joj je namena višestrana. Nisam želela da ormarima smanjujem prostor, pa sam odlučila da jednu sobu žrtvujem i pretvorim je u garderober – objašnjava atraktivna plavuša u čijem domu se nalaze čak tri kupatila, njeno, Lukino i ono za goste.

- U jednom italijanskom hotelu kupatilo je od spavaće sobe odvojeno samo staklom, što mi se mnogo svidelo pa sam odlučila da tako uredim i svoj dom. Sada prvi put imam mogućnost da imam lično kupatilo, čime sam sebi ispunila devojački san. Zlatni detalji u njemu učinili su prostor glamuroznijim. Inače, u čitavom stanu kombinovala sam staro s novim i u tome pronalazila savršen balans. Ne volim da mi životni prostor izgleda kao antikvarnica, ali nisam ni veliki ljubitelj modernog – kaže bivša manekenka koja je mnoge sitnice donosila sa putovanja, dobijala ih od dragih ljudi ili nasledila od porodice.

- Slika Merilin Monro, kao i umetnina koja krasi dnevni boravak, poklon su od mojih kumova. Ogledalo pored kamina je replika onog iz XVI veka s originalnim staklom, što je dar od mojih roditelja. Omiljeni detalj u stanu, čašu za šampanjac, napunila sam školjkama koje mi je Luka pronašao u moru i doneo sa letovanja, zbog čega imaju posebnu emotivnu vrednost za mene – ističe Sandra. 

Moni Marković

Tekst je objavljen u 259. broju magazina Story sedmog septembra 2010. godine.


makonda-tracker