Dejan Milićević: Ležeran kutak maštovitog stila

11
Poznati fotograf Dejan Milićević otvorio nam je pre tri godine vrata svog doma u Skoplju gde se preselio zbog poslovnih obaveza, a svoj životni prostor u kome preovlađuju pastelne nijanse uredio je detaljima koji unose živost i ekstravaganciju
Dejan Milićević
Dejan Milićević

Fotograf Dejan Milićević, koji se proslavio tokom devedesetih godina, dok su domaćom muzičkom scenom vladali turbofolk motivi, poslednjih deset godina živi i radi na relaciji Beograd - Skoplje. Pošto je u Srbiji sarađivao sa većinom folk zvezda, čiji su se spotovi donedavno intenzivno emitovali na malim ekranima, svoje umetničko delovanje proširio je i van granica naše zemlje. U centru glavnog grada Makedonije ovaj umetnik boravi u zanimljivom životnom prostoru gde raznobojni detalji oslikavaju duh njegovog vrcavog i neobičnog vlasnika.


- Pre nekoliko godina definitivno sam se uselio u jedan divan stan u Skoplju, koji u potpunosti odgovora mojim potrebama, jer živim sam. U ovom prostoru postoji dnevni boravak, spavaća soba, kupatilo, kuhinja, što mi je sasvim dovoljno. Stan se nalazi na sedam-osam minuta hoda od centra grada, u lepom i kulturnom kraju, preko puta katoličke crkve.

Milićević je stan uređivao po sopstvenom nahođenju. Nije se previše osvrtao na mnogobrojne savete, već je pokušao da svoje stambeno okruženje učini udobnim za svakoga ko se u njemu nađe.

- U vreme kada sam ga sređivao, vodio sam se za britiš trendovima, cvetnim desenima, zeleno-narandžastim nijansama u dnevnom boravku i hladnim bojama u spavaćoj sobi i kupatilu. Posebno mi je interesantna terasa sa tendom u belo-žutim prugama, gde sa prijateljima vodim opuštene razgovore. Ne družim se, inače, sa ljudima sa estrade. Moji prijatelji su ljudi iz moje branše. Znači, šminkeri, stilisti, frizeri... Sa njima mogu da pričam o budućim planovima i projektima, a i o poslovnim i privatnim putovanjima. Zajedno prelistavamo nove modne časopise, pratimo najnovije modne trendove... 

U glavnom gradu Srbije Dejan je ostavio mnoge drage osobe koje ga rado posećuju u novom domu. 

- Iz Beograda mi najčešće u goste dolaze igrači i igračice iz mojih spotova. Ponekad se desi da se u velikom krevetu nađu po četiri devojke ili trojica momaka, pa tako moram da im ustupim ceo stan, dok ja spavam kod nekih prijatelja ili na sofi u dnevnoj sobi. A, to nije baš lako, jer ja volim da spavam bar desetak sati. To je tajna mog izgleda, pored naravno genetike, pošto sa trideset sedam godina nemam nijednu boru. Posle buđenja sledi obavezna kafa i jednosatna priprema za predstojeći dan. Oko dva sata po podne izađem iz stana, a kući se vratim kasno, oko ponoći.

Kuhinjski prostor ima poseban značaj u životu poznatog fotografa. Pošto je već nekoliko godina svoju ishranu usmerio ka makrobiotici, vrlo često u kuhinji sprema obroke za sebe.

- Hranim se na makrobiotički način. Jedem isključivo zdravu hranu, bez mesa. Što bi rekla Jelena Tinska, ne jedem ništa što ima oči i majku. Neretko ručam u Harmoniji, jedinom makrobiotičkom restoranu u Skoplju, a doručak, užinu i večeru spremam sam. Odlično kuvam, pa mi kulinarstvo ne pada teško.

S obzirom na to da ima vrlo malo vremena za sebe, jer ga često angažuju makedonske i albanske zvezde, Milićević slobodne trenutke provodi u tišini i miru svog stana.


- Kada završim sa svim poslovnim obavezama, kojih je zaista mnogo, slobodno vreme provodim u relaksaciji. Volim da gledam dobre filmove, serije, čitam knjige, naročito one o Merilin Monro. U stanu inače imam posebno mesto za Merilinku, koje je napravljeno kao njen mali oltar, pred kojim bi trebalo, bar ja tako mislim, svako da se pokloni. Iskreno verujem da je to žena koja je obeležila dvadeseti vek.

Dejanu po mnogim aspektima odgovara životni tempo u Skoplju.

- U jednom momentu Skoplje je bilo po mnogo čemu ispred Beograda. Kada je kod nas bilo mračno i crno, ovde je bilo jarko i svetlo, jer su Makedonci išli napred, dok smo mi stagnirali. U ovom gradu je velika migracija ljudi, svi hrle iz manjih mesta u Skoplje, što za sobom vuče gužvu. To mi nekada smeta, naročito kada je saobraćaj u pitanju, ali ja volim ljude i druženje, a to ovde nikako ne nedostaje.

Emil Volak

Tekst je objavljen u 107. broju magazina Story, 9. oktobra 2006. godine.

 

makonda-tracker