Svetlana Bojković: Galerija dobrog raspoloženja

14
Smešten u srcu prestonice, dom glumice Svetlane - Cece Bojković ukrašen je nameštajem klasičnog dizajna i umetninama koje su najbolji odraz njene sofisticiranosti i želje da lepo sprovede u delo
Svetlana Ceca Bojković
Svetlana Ceca Bojković

Glumačka diva Svetlana - Ceca Bojković već osam godina živi u ušuškanom potkrovlju jedne stare autentične zgrade u srcu prestonice. Njen dom odiše otmenošću i toplinom koja uz klasičan dizajn nameštaja odaje utisak savršenog kutka za svačije maštarenje. Iz malog hodnika ulazi se u prostrani dnevni boravak iz kojeg se nastavljaju trpezarija i kuhinja, a kroz spavaću sobu stiže se do prelepe terase sa koje puca pogled na beogradske krovove.

- Ambijent u kojem živim nema nikakve sličnosti sa izgledom stanova u serijama u kojima sam igrala. Sličnost postoji možda samo u nekim detaljima. Dopadao mi se recimo stan porodice Popadić u seriji Bolji život. Inače ne volim ultramoderne nijanse, pa samim tim ni psihodelične kombinacije prilikom bojenja zidova. Nisam staromodna, već po mom mišljenju takve savremene tendencije u uređenju prostora nemaju toplinu. Volim da vidim ravne linije stakla, ali ne i da njima budem okružena. Više sam klasičar - razotkriva svoj prefinjeni ukus slavna umetnica koja, iako obožava klasičan dizajn nameštaja, ima veliki otpor prema antikvitetima.

- Sve što je klasično smiruje me, ali ne volim muzejsku atmosferu  i antikvitet do antikviteta. Sumnjičava sam kada je reč o antikvitetima u stanu jer verujem da predmeti pamte energiju. Ko zna kakva je životna istorija stvari koje su išle iz ruke u ruku, pa mi samo fali da još dođe kod mene - kroz osmeh kaže Svetlana i otkriva još detalja o svom sofisticiranom životnom prostoru.

- Ne volim ni antikvitetni nakit čiju istoriju ne znam. Kada sam se uselila u ovaj stan, donela sam svoj nameštaj koji je jednom bio nov, i zato ovde nema pravih antikviteta, ali je reč o dizajniranim komadima klasičnog stila. Ovaj stan ispunjen je svetlošću, a krovni prozori čine da ona u popodnevnim časovima na veoma interesantan način pada na salonski deo doma. Veliki, maltene scenski osvetljen dnevni boravak prava je galerija raspoloženja svih onih koji su u njemu sedeli. Pošto je to mesto s kog uvek polazim i na koje se uvek vraćam, uredila sam ga tako da meni najviše prija. Ovaj ambijent u potpunosti oslikava moj ukus, stil i temperament - iskrena je čuvena glumica koja je pri preseljenju najviše novca uložila u kuhinju.

- Kuhinja je deo dnevnog prostora i pravljena je po meri od trešnjinog drveta. To je bila moja najveća investicija prilikom useljenja. Radio ju je Saša Černe sa kojim sam je zajedno skicirala. Njome sam prezadovoljna budući da je lepa i funkcionalna. Mojoj ćerki Katarini Žutić veoma se sviđa moj stan, iako njen dom izgleda potpuno drugačije. Iz svog stana, nedavno se preselila u bakin koji uređuje. Ona voli da crta po zidovima, i to sam joj, dok smo živele zajedno, dozvoljavala samo u njenoj, devojačkoj sobi. Na kraju to njeno šarenilo uvek ima toplinu doma u kom se odlično živi - kaže gospođa Bojković čiji se stan nalazi na veoma povoljnoj lokaciji sa koje se bez problema pešice stiže na sve predstave.

- Iznad mene ne stanuje niko pa iako sam u strogom centru grada, živim u carstvu tišine. Prijatno mi je kada otvorim oči ili kada se umorna vratim u svoj stan. Svuda stižem pešice i što je najvažnije, gotovo sva pozorišta su mi blizu. Jedino u Beogradsko dramsko idem taksijem. Ranije nisam imala prilike da gajim cveće, a na određeni način strahovala sam od presađivanja. Međutim, moja drugarica Dušica ima baštu i uvek mi pomaže da u proleće odaberem jednogodišnje biljke. Mada, uglavnom gajim one zimzelene - kaže glumačka diva koju uz gajenje cveća opušta i odlazak na pijacu.

- Odlazak na pijacu je za mene vrsta rituala. Ponekad kao znak pažnje dobijem vezicu zeleni ili papriku više. Imam osećaj prisnosti sa ljudima na pijaci - ističe slavna umetnica u čijem stanu je sve sređeno pod konac.

- Volim red, a pošto nemam vremena da konstantno glancam svoj dom, to dva puta nedeljno čini Ana koja mi je kao deo familije - priča Svetlana čiji dom je i svojevrsna riznica umetničkih slika.

- Imam dva divna Ćelićeva crteža i jednu njegovu sliku. Moj pokojni suprug Muci Draškić bio je njegov veliki prijatelj. Volim i Duška Otaševića, a imam i njegovu grafiku Nikola Tesla. Veoma draga slika mi je i ulje na platnu Ksenije Divjak, ali sam ga stavila pod staklo jer se u mom domu puši, a reč je o veoma nežnom umetničkom delu. Moj portret je radio Ljuba Milunović, akademski slikar, ali mislim da je Mucijev portret mnogo lepši, što   i treba da bude. Drag mi je i portret koji mi je uradio scenograf Žak Kukić. Naslikao ga je tokom jedne od predstava i dao mi ga je tek nakon dvadeset godina. I da imam mesta u domu, ne bih u njemu čuvala scenske kostime jer im je mesto u muzeju i u pozorišnom fundusu. Imam dosta fotografija iz predstava, a mnoge od njih poslužile su mi i za monografiju i sada ih u njoj ima preko četiri stotine - zaključuje živa legenda domaćeg glumišta koja najvrednije nagrade kakve su Žanka Stokić, Dobričin prsten i Zlatna arena čuva u intimnoj radnoj sobi, u koju ne ulaze gosti.

Nikola Rumenić

makonda-tracker