Nikola Rokvić: Apartman u bojama morskih dubina

8
Na popularnom budvanskom Vidikovcu folk pevač Nikola Rokvić provodi vrele letnje mesece u svom stanu od devedeset kvadrata, a društvo mu najčešće pravi mlađi brat Marko sa kojim uživa u morskim avanturama. Braća Rokvić ugostili su magazin Story u svom domu pre
Nikola Rokvić
Nikola Rokvić

Mladi folk pevač Nikola Rokvić letnje mesece provodi u prostranom stanu smeštenom na jednoj od lepših lokacija u Budvi, a njegov enterijer od devedeset kvadratnih metara deli sa svojim mlađim bratom Markom. Letnji dom u prestonici crnogorskog turizma svojim sinovima pre sedam godina obezbedio je njihov otac, pevač Marinko Rokvić. Naslednici popularne muzičke porodice u Budvu najčešće dolaze već početkom juna i na moru ostaju do kraja leta uz povremene, poslom inicirane, dolaske u Beograd.

Prilagođen morskom ambijentu dom ove poznate porodice uređen je tako da u njemu nema mnogo detalja, a među onima koji su bez dileme izbegnuti nalaze se tepisi, tapiserije i razne druge prostirke, budući da je upravo takav način uređenja stana tipičan za primorske kuće. Smešten u naselju Vidikovac, dom se prostire na dva nivoa, a sa svakog se prostire nestvarno lep pogled na celu Budvu i nepreglednu pučinu. Budući da u Crnu Goru najčešće dolazi avionom, Nikoli izuzetno znači što su njegovi roditelji odabrali lokaciju za stan do koje se veoma brzo dolazi magistralnim putem iz Tivta, i sa koje se bez poteškoća stiže do najlepših plaža na Budvanskoj rivijeri.

- Najveća prednost našeg stana smeštenog iznad hotela Avala ogleda se upravo u mogućnosti da se iz njega vidi ceo grad sa svojom divnom okolinom.  Pogled na more sa naših terasa teško se može opisati u nekoliko rečenica - priča mladi pevač i objašnjava kojim principom su se rukovodili članovi njegove porodice prilikom uređenja morskog doma.

- Stan na prvi pogled nije uređen po merilima četvoročlane porodice, čije dve generacije u njemu borave na smenu. Opremljen je u modernom stilu, a zahvaljujući Markovom i mom uticaju u njemu dominiraju nijanse plave boje koja podseća na plavetnilo Jadranskog mora i detalji koji svojim oblikom i tonovima podsećaju na morsku obalu - opisuje dvadesetčetvorogodišnji Beograđanin koji je svojim stavovima o uređenju enterijera znatno doprineo da finalni izgled njegovog morskog utočišta u potpunosti dobije mladalački izgled.

- Moj predlog bio je da ne postavljamo parket već lepe pločice koje su pogodne za održavanje što je veoma bitno u životnom prostoru smeštenom na moru, s obzirom na to da se pesak i kamenčići često nenamerno unose sa obućom u dom. Osim dnevnog boravka, stan ima i tri spavaće sobe i divnu, prostranu terasu na kojoj, zbog pogleda na pučinu, provodimo najviše vremena. Na njoj svakog jutra ispijamo nes kafu koju rado pripremam. Izbegavamo veća okupljanja u stanu jer pored mnogobrojnih obližnjih kafića za tim nema potrebe. Kuhinja je opremljena svim mogućim uređajima, ali u nju brat i ja ulazimo kako bismo eventualno pripremili neki lagani doručak, a one komplikovanije recepte ne primenjujemo. Ali kad mama Slavica stigne iz Beograda, stanom iz kuhinje počinju da se šire najprijatniji mirisi, a Marko i ja momentalno izgubimo želju za restoranskom hranom koju smo prethodnih dana neprestano konzumirali - s osmehom kaže Nikola ističući da ga dom na moru ni po čemu ne podseća na stan u novobeogradskim blokovima u kojem inače živi njegova porodica.

- Stan u kom sam odrastao nije moderno opremljen kao ovaj u Budvi, a ima i mnogo više salonskog nameštaja. Po mom ukusu bolje je sređen ovaj na moru i razmišljam da u skorijoj budućnosti sebi kupim stan u Boki Kotorskoj koju prosto obožavam. Budva je odlično pozicionirana i zbog mog posla jer se nalazi na sredini Crnogorskog primorja, a ja radim u svim njegovim gradovima. Nema ničeg lepšeg od pejzaža koje viđam tokom obilaska Bokokotorskog zaliva, naročito nadomak Perasta - iskren je u svojim komentarima i planovima Nikola. Iako su po nekoliko nedelja sami, u Budvu im, kako tvrdi Nikola, mama i tata ne dolaze u iznenadne kontrole.

- Sto, trosed, fotelja, stakleni vitraž i izlaz na božanstvenu terasu - detalji su iz naše dnevne sobe, a ja upravo tako zamišljam idealno mesto za život, kada se jednog dana u potpunosti prepustim uživanju na moru. Trenutno mi ovaj morsko-kontinentalni balans izuzetno prija i smatram da je stanovanje na relaciji Beograd - Budva zaista odlično rešenje za mlade nemirnog duha, poput mene i mog brata Marka - zaključuje popularni pevač.

Nikola Rumenić

Tekst je objavljen u 202. broju magazina Story, četvrtog avgusta 2009. godine.

makonda-tracker