od rođenja

Prve dve godine života provela je u bolnici zato što je bubrežni bolesnik: Niko nije znao da je Luna bolesna (FOTO)

0

Srbija danima bruji o Luni Đogani i njenom ponašanju u rijalitiju, ali retko ko zna da ova mlada devojka od rođenja pati od jedne bolesti.

foto: Dragan Kadić
foto: Dragan Kadić

Naime, Lunina majka, Anabela Atijas jednom prilikom otkrila je da je njena ćerka rođena sa anomalijom bešike, zbog čega je već kao beba okarakterisana kao bubrežni bolesnik. Zbog toga su, kako je rekla, prve dve godine Luninog života provele u bolnici.

 

Prof. dr Zoran Radojičić, specijalista dečje hirurgije i urologije iz Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj, objasnio je šta je zapravo urinarni refluks, od čega je Luna bolovala, i kako se leči.

Vezikoureterni refluks (VUR) je anomalija spoja bešike i mokraćovoda koja dovodi do vraćanja mokraće unazad prema bubregu. Normalno mokraća se ne vraća u tom pravcu. VUR je najčešće kongenitalno nastao ili je rezultat poremećene funkcije mokraćne bešike i veoma je česta anomalija, pogotovu kod dece koja imaju infekcije urinarnog trakta. U opštoj populaciji je refluks prisutan oko 1 odsto, a kod dece sa infekciom urinarnog trakta oko 30 odsto. Sam refluks se otkriva rentgenskim snimanjem bešike posle ubacivanja kontrasta u bešiku. Funkcija bešike se procenjuje na osnovu urodinamskih pregleda, a stepen oštećenja bubrega scintigrafskim metodama", objašnjava prof. dr Radojičić.

Javno priznala da je trudna, ali reakcija njenog izabranika je više šokirala: Luna i Sloba postaju roditelji? (FOTO)

 

Refluks je opasan jer u slučaju njegovog prisustva i infekcije urinarnog trakta postoji opasnost da dođe do oštećenja finog bubrežnog tkiva, onog tkiva koje pre svega radi prečišćavanje i filtraciju krvi, a u najtežim slučajevima može kao krajna posledica nastati bubrežna insuficijencija, odnosno skoro potpun prestanak rada bubrega.

 

Prema rečima našeg sagovornika, postoji šansa da refluks sam prođe, a verovatnoća spontanog prolaska zavisi od uzrasta, pola, stepena refluksa i tako dalje.

 

foto: Youtube Printscreen

 

 

 

 

makonda-tracker