NASLEDSTVO KOJE NIJE ŽELELA

Idemo dalje, nikad se ne predajem: Merima Njegomir otvoreno o svojoj bolesti, terapiji i načinu na koji se nosi s tim (FOTO)

0

Pevačica s jednim od najlepših glasova na našoj muzičkoj sceni dugo pati od ozbiljne bolesti, zbog čega je prinuđena da redovno uzima terapiju kako bi ublažila štetni uticaj podmukle bolesti.

foto: Story Arhiva
foto: Story Arhiva

Pevačica i muzički urednik Merima Njegomir (63) već godinama boluje od hipertenzije, koju nazivaju tihim ubicom, ali zahvaljujući lekovima i disciplini uspeva da svoje zdravstveno stanje održi na zadovoljavajućem nivou, što podrazumeva da može da obavlja svakodnevne obaveze.

 

 

Merima Njegomir - baka po treći put: Ime je originalno i mnogo mi se sviđa (FOTO)

 

Ljudi jednostavno moraju da žive s bolešću, da nauče da je kontrolišu, kao i da prepoznaju simptome. Nekoliko puta desile su mi se krize, pritisak mi je bio viši od 200, pa sam ga spuštala uz pomoć tableta i nastavljala dalje. U takvim prilikama mi se lice zacrveni, upale mi se uši, osećam napetost u celom organizmu. Međutim, s vremenom sam se adaptirala i ne znam kako bih mogla da funkcionišem da mi je pritisak normalan, a ne 140 sa 90, koliko iznosi moj "normalni" krvi pritisak.

Prvi simptomi hipertenzije javili su se u trudnoćama, a kad je čekala najmlađe dete, sina Marka, doktori su je porodili ranije da beba ne bi patila.

foto: Damir Dervišagić

Mada je savesni pacijent koji redovno uzima propisanu terapiju, ističe da se ne opterećuje mnogo visokim pritiskom, jer je svesna toga da ta bolest može da se drži pod kontrolom.

 

Nastavak teksta pročitaje na sledećoj strani...

makonda-tracker