NE MOŽE DA SE POMIRI DA GA NEMA

I dalje mislim da sam ga ispratila na neki put i da će se vratiti: Supruga Ljubiše Samardžića prvi put posle njegove smrti (FOTO)

0

Iako je Mirjana Samardžić uvek bila vrlo zatvorena prema medijima, ipak je pristala da sada kada Ljubiše više nema, progovori o njemu...

foto: Story press, Grgo Jelavić
foto: Story press, Grgo Jelavić

Ona je uvek bila vrlo zatvorena prema medijima, i Ljubišin život u javnosti decenijama je pratila iz senke.

 

Ipak, otkrila je kako se oseća u trenucima dok se Srbija i prostor nekadašnje Jugoslavije opraštaju od njenog muža.

Oni odaju počast izuzetnom filmskom stvaracu, ali sve to ja uopšte ne doživljavam tako. Ljubiša za mene nije ni glumac, ni reditelj, ni producent. On je moj Beka. Sve što sam radila u životu bilo je zbog toga da bi nas dvoje sproveli neku svoju ideju, privatnu ili profesionalnu, ali nikada nisam volela da se eksponiram. Mom biću je prijalo da budem u senci, tako da i sve ovo što su ovih dana, i sada u Kinoteci govorile njegove kolege i prijatelji, ja osećam kroz jednu drugačiju prizmu. Naravno, cenim to što su rekli, i vrlo sam im zahvalna na tome, ali za mene je moj Ljubiša, moj Beka, neko ko je meni ujutru kuvao kaficu. Mi smo iz nekih javnih gužvi uvek bežali da sami popijemo kafu, i ta je uvek bila najbolja. Decenijama, više od pedeset godina! Ja sam bila jako mlada kad smo se upoznali na Bledu, imala sam 17 godina, a Ljubiša 25, oženio me kad sam skoro još bila u školskoj klupi. I nikada se ni za trenutak nismo odvajali, osim kada je snimao. On nije bio boem, nije sedeo po kafanama, voleo je kuću, porodicu, miris domaćeg ognjišta u svakom pogledu, u zajedničkom ručku, večeri, bliskim razgovorima…

Odlazak legendarnog glumca: Preminuo Ljubiša Samardžić

 

irjana Samardžić za "Novosti" kaže da je njen Ljubiša skoro do samog kraja maštao o stvarima koje su irealne, o snimanju jednog kapitalnog filmskog dela, iako to podrazumeva ogromnu materijalnu podlogu i natčovečanski napor, a on je govorio da snovi produžavaju život. Hteo je, kaže, da snima film po najlepšem romanu Ive Andrića, “Travničku hroniku”, ali mu se to, nažalost, nikada nije ostvarilo.

 Kad je radio svoj poslednji film, autobiografski dokumentarac “Panta rei”, već je bio bolestan, i nije bio zadovoljan kako je to napravio. Planirao je da ga popravi, da ispravi neke stvari, jer je uvek bio svestan kada nešto može bolje da uradi. Planirao je i da napiše knjigu. Nije uspeo. Poslednjih meseci bolest je jako napredovala. Ljubiša više nije mogao da hoda, da gleda, da govori. Mogao je samo da me čuje, a ja sam neprestano bila pored njega. Ne znam šta da kažem, nekako mislim da on nije otišao. Rekla sam našoj ćerki maločas, posle svih ovih govora ovde: "Zamisli, sada nemam s kim da odem da popijem kafu". To je bila suština našeg života – neke male, obične, tople, bliske stvari – kaže Mirjana, ističući da je uvek osećala koliko je važna u njegovom životu, i šta ona znači svom Beki.

Nastavak intervjua pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker