Povremeno se zamrznuta hrana delimično ili potpuno odmrzne iz različitih razloga, poput nestanka struje, promene planova za ručak ili samo jer ste se kasno setili da je vratite u zamrzivač. Da li u tom slučaju ona sme ponovo da se zamrzne ili je bolje da se iskoristi što pre?
Кada je bezbedno ponovo zamrznuti hranu?
Uglavnom možete slobodno opet da zaledite hranu koja se odmrzla, i sirovu i kuvanu, iako može doći do gubitka kvaliteta zbog vlage koja je izgubljena tokom odmrzavanja.
Da biste bezbedno ponovo zamrznuli meso, kuvana jela i većinu povrća, odmrznuta namirnica ne bi trebalo da je stajala na temperaturi od 4 stepena ili nižoj duže od 3-4 dana. Ako je hrana potpuno odmrznuta, odnosno zagrejana na sobnu temperaturu ili ostavljena van frižidera duže od dva sata, bolje je da je bacite radi bezbednosti.
Povrće je uglavnom bezbedno ponovo zamrznuti. Međutim, nemojte se iznenaditi ako mu se posle novog odleđivanja promeni tekstura, ukus ili izgled.
Odmrznuto voće i koncentrati voćnih sokova mogu se ponovo zamrznuti ako imaju dobar ukus i miris. Pošto odmrznuto voće gubi izgled, ukus i teksturu zbog ponovnog zamrzavanja, možete da ga iskoristite da napravite domaći džem, ističe edukatorka Suzen Drisen za sajt Univerziteta u Minesoti.
Hleb, kolačiće i slične pekarske proizvode možete bezbedno ponovo da zamrznete, dodaje ona, ali napominje da će proizvod verovatno biti suvlji i manje kvalitetan.
Кada nije bezbedno ponovo zamrzavati hranu?
Ako je hrana potpuno odmrznuta, zagrejana na sobnu temperaturu ili ostavljena van frižidera duže od dva sata, ne razmišljajte previše i bacite je. To posebno važi za meso, kuvana jela i povrće.
Ne preporučuje se da se ponovo zamrzavaju ponovo i slični dezerti.
Da li prethodno zamrznuta, odmrznuta i termički obrađena hrana može da se ponovo zaledi?
Ako vam je meso dugo stajalo u zamrzivaču, pa ga odmrznete i napravite ručak, možda ćete biti u iskušenju da ostatke zamrznete. Ali koliko je to bezbedno ako je meso iz ručka već provelo izvesno vreme u zamrzivaču?
Većina namirnica koje su prethodno zamrznute, pa odmrznute, a zatim kuvane ili pečene mogu se ponovo zamrznuti sve dok nisu stajale na sobnoj temperaturi duže od dva sata, kaže dr Džozef Švarc s Univerziteta Mekgil.
Kako on na pominje u svom autorskom članku za sajt Univerziteta, treba upamtiti da zamrzavanje ne ubija bakterije, već samo sprečava razmnožavanje mikroba.
– Dakle, odmrznuta hrana će imati neke bakterije koje mogu da se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, što znači da će, ako se hrana ponovo zamrzne, doći do povećanja broja bakterija dok se ponovo odmrzne – objašnjava dr Švarc i kaže da se taj problem može izbeći ako se odmrznuta hrana ponovo zagreje na unutrašnju temperaturu od 75 stepeni Celzijusa.
Međutim, on naglašava da bi hrana uvek trebalo da se odmrzava u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Ako se odmrzava na sobnoj temperaturi, unutrašnjost namirnica i dalje može da ostane zaleđena dok spoljašnjost dostigne temperaturu na kojoj bakterije mogu da se razmnožavaju.
Međutim, na sobnoj temperaturi možete da odmrznete proizvode s niskim udelom vlage, poput hleba ili kolačića, jer je bakterijama teško da se razmnože bez vlage.
BONUS VIDEO
Meso puno hormona i antibiotika






