Naizgled obična voda koja ostaje nakon pranja pirinča, koju inače prosipamo bez mnogo razmišljanja, može se pretvoriti u pravo tečno đubrivo za vaše sobne i baštenske biljke. Ona sadrži skrob, aminoske kiseline, azot, fosfor, kalijum i mikronutriente, odnosno sve što biljkama treba za zdrav rast.
Za razliku od mnogih recepata za domaću prihranu sobnog cveća, pirinčana voda je kao efikasno sredstvo dokazana i u naučnim studijama, a ona deluje na biljke na više načina.
Šta sve pirinčana voda radi za naše biljke?
Voda koja ostaje nakon kuvanja pirinča višestruko je korisna u održavanju kućnih biljaka, ukoliko se koristi kao đubrivo u skladu s preporukama za svkau vrstu. Samo neke od njih su:
- brži rast biljaka,
- manji rizik od prekomernog đubrenja,
- bolje "rađanje",
- jačanje "dobrih" bakterija u zemlji,
- pomoć u ukorenjivanju i razmnožavanju...
Kako sve pirinčana voda može da se koristi u nezi biljaka?
Da biste bili sigurni da je koristite pravilno, vrlo je važno da pri upotrebi pirinčane vode pažljivo pratite instrukcije. Ona može da se primeni iz raznih razloga, a u nastavku ćete pronaći najčešće.
Кao obično đubrivo
Ako biste da izbegnete kupovnu prihranu i hemikalije, pirinčana voda je rešenje koje ste tražili za redovno đubrenje biljaka.Voda od pirinča, opranog ili kuvanog, sadrži nekoliko elemenata (azor, fosfor, kalijummikrominerale, aminokiseline i vitamine) koji će vašu biljku učiniti jakom i izdržljivom.
Za zalivanje
Ako ste jedan od boraca za našu planetu i svaku kap vode koristite odgovorno, sigurno nećete sipati vodu specijalno za zalivanje biljaka već ćete koristiti tečnosti koje već imate. Voda u kojoj se kuvao pirinač odlična je i hranljiva alternativa, samo vodite računa o tome da nije posoljena i vruća.
Za podsticanje cvetanja
Rastvoreni hranljivi sastojci u mlečnobeloj vodi od pirinča mogu pomoći u cvetanju, pa ovakvom đubrenju možete da se okrenete ako ste primetili da vaša biljka daje manje cvetova nego što je normalno.
Sredstvo za odbijanje štetočina
Još uvek je potrebno više istaživanja da bismo bili sigurni u kojoj meri voda od pirinča tera insekte, ali baštovani kažu da im iskustvo pokazuje da je prilično efikasna.
Za jačanje korena
Orhideje su prilično zahtevne biljke za razmnožavanje i gajenje, ali uz đubrivo od pirinčae vode, biljke orhideja su zabeležile značajan porast u pogledu dužine i broja izdanaka zahvaljujući jačem korenu.
Kao stimulator mikroba
Ako je bakterijska flora u zemljištu raznovrsna i bogata, to takođe može podstaći rast, zahvaljujući njihovim izlučenim hormonima korisnim za korenje! A pirinčana voda deluje baš tako što jača mikrobiom tla.
Кako napraviti fermentisanu pirinčanu vodu za biljke?
Možete koristiti običnu vodu u kojoj se kuvao pirinač ili onu u kojoj ste ga oprali pre kuvanja, ali stručnjaci su saglasni da je najefikasnija fermentisana pirinčana voda za biljke.
- Njena tajna je u tome što sadrži i korisne bakterije koje stimulišu rast, pored izuzetnog nutritivnog profila. Da biste pripremili ovu tečnoste, jednostavno pratite savete u nastavku:
- Nakon kuvanja pirinča, stavite nekoliko kašika u teglu i napunite je vodom odmah iznad nje. Кoristite destilovanu vodu, jer hlor iz slavine može ubiti mikrobe.
- Pokrijte posudu gazom i čuvajte je na tamnom mestu 1-2 nedelje. Neki baštovani ih stavljaju u „prirodu“, kao što je šuma, da bi sakupili dobre mikrobe.
- Na površini mogu da se pojave gljivice. Ako vidite crni, smeđi ili narandžasti oblik, sve prospite i počnite ispočetka. Trebalo bi da vidite samo belu buđ, koja se smatra bezopasnom. Najbolje je da napunite što više tegli i postavite ih na različita mesta kako biste bili sigurni da će bar jedna uspeti. Takođe može biti korisno da smanjite fermentaciju na oko 3-5 dana, dovoljno da bakterije rastu.
Nakon fermentacije, filtrirajte i razblažite fermentisani pirinač. Time po potrebi zalivajte biljke, a ni slučajno ne koristite tečnost nerazblaženu jer može da formira koricu na površini zemlje i privuče insekte ili se ubuđavi.
BONUS VIDEO
Krenulo je kao porodičan posao, a danas se njihovo cveće izvozi i preko granica






