Kada birate saksiju za svoju novu biljku ili tražite veću za postojeću, treba da imate na umu sledeće.
Kada kupite ili dobije sobnu biljku, trebalo bi odmah da je presadite.
Ako tražite idealnu saksiju za tek pristiglu biljku u vaš dom ili je vreme da neku koju već imate presadite u drugu, veću saksiju, evo na šta treba da obratite pažnju.
Veličina
Bitno je da znate koja vam je veličina otprilike potrebna. Svim biljkama koje su trenutno u saksijama od 25 cm u prečniku i manje kupite saksiju koja će biti za 3-6 cm veća.
A za veće biljke, one koje rastu u saksijama veće od 25 cm u prečniku, povećajte veličinu saksije za 6-9 cm u prečniku.
Možda ćete pomisliti: zašto ne bih kupila mnogo veću saksiju?
Sobne biljke rastu sporo, a prevelike saksije mogu da izgledaju nesrazmerno, a z to mogu da prouzrokuju truljenje biljke, jer će u tom slučaju višak zemlje presporo da se suši.
A tlo koje je predugo mokro podstiče truljenje korena i stabljike.
Odvod vode
Uvek odaberite saksiju s drenažnim rupama, što takođe osigurava da tlo ne ostane previše mokro nakon zalivanja.
Višak vode može slobodno da iscuri sa dna posude, dopuštajući kiseoniku da dođe do korena biljke.
Ako koristite tanjirić ispod saksije, svakako ga ispraznite da se korenje ne bi natopilo vodom.
Ako ste slučajno našli predivnu saksiju koju biste baš voleli da imate, a ona ne poseduje rupe za drenažu, razmislite da je ipak zadržite i koristite kao spoljnu saksiju u koju ćete staviti nešto manju sa drenažnim otvorima.
Nakon zalivanja jednostavno izvadite manju saksiju i odlijte višak vode.
Sad pronađite onu koja vam se dopada
Kada ste rešili pitanje veličine tegle i drenaže, onda možete da pogledajte koja vam se estetski dopada.
Keramičke saksije su veoma popularne, ali tu su i glinene koje su idealne z avelike biljke.
Međutim, glinene saksije zahtevaju češće zalivanje i teško ih je čistiti.
Saksije od plastike i stakla su dobre jer su pristupačne i biljke u takvim saksijama ne treba zalivati često.
BONUS VIDEO
OVE BILJKE SADRŽE KVERCITIN, UBLAŽAVAJU ALERGIJU I ČISTE ORGANIZAM Travar za Kurir: U ovom stanju je najbolje da se konzumiraju





