Priroda uvek ima rešenje! Umesto da posegnete za hemijskim sredstvima, probajte u nezi sobnih biljaka neke od najpopularnijih kuhinjskih začina i bićete prijatno iznenađeni rezultatima.
Ljubitelji biljaka uvek su raspoloženi da eksperimentišu s prirodnim metodama za brži jast i bolje napredovanje cveća, a jeste li znali da, pored klasičnih domaćih đubriva, možete da primenite i neke od popularnih kuhinjskih začina?
Često mislimo da biljkama trebaju samo voda, svetlost i povremeno đubrivo. Međutim, tajna zdrave i bujne sobne bašte krije se i u sitnim koracima u okviru nege, poput redovnog orezivanja.
Još jedan sjajan način da pomognete svojim biljkama je da ih – začinite! Prirodni su, jeftini i lako dostupni, a ovi začini mogu biti odlična zamena za hemijske preparate, a vaše biljke će vam sigurno biti zahvalne.
Najbolji začini za saksijske biljke
- Cimet, prirodni fungicid. Cimet je poznat po svom mirisu i zdravstvenim prednostima u ishrani, ali u biljnom svetu ima sasvim drugačiju moć. Kad se pospe preko zemlje ili stabljike, pomaže da se spreči razvoj plesni i gljivica, naročito kod mladih biljaka koje su osetljive na truljenje.
- Kurkuma, zaštita od bolesti. Zlatni prah koji koristimo u kuhinji ima i snažna antibakterijska i antioksidativna svojstva. Dodavanjem prstohvata kurkume u zemlju ili pravljenjem blagog rastvora za prskanje, možete ojačati biljke i zaštititi ih od sitnih infekcija.
- Biber, protiv neželjenih gostiju. Crni biber nije samo začin za pikantniju supu već može da odbije mrave i sitne insekte koji se ponekad nastane u saksiji. Pospite malo praha oko ivice saksije i primetićete da neželjeni gosti izbegavaju vaše biljke.
- Origano i ruzmarin, čajevi za zdravlje biljaka. Sušeni listići origana ili ruzmarina mogu se pretvoriti u pravi biljni eliksir. Prelijte ih vrelom vodom, ostavite da se ohladi i čaj upotrebite kao sprej protiv lisnih vaši i drugih sitnih napasti.
BONUS VIDEO
Radionica "Magični svet začinskih biljaka"




