Koliko god da je perete, uvek vam se čini da je prljava?
Da li se i vama često čini da ma koliko perete kuhinjsku cediljku nikad nije dovoljno čista? Uvek vam izgleda prljavo i kao da ne možete da uklonite sve komadiće hrane iz nje.
Prva stvar koju treba da uradite nakon što završite sa korišćenjem cediljke jeste da je odmah i operete.
Udarite lagano nekoliko puta cediljkom o sudoperu kako bi sav višak ispao iz rupica.
To će vam olakšati čišćenje i pomoći da se ostaci hrane ne zalepe za cediljku, a kasnije i skorene.
Ako zaboravite to da uradite, onda pre čišćenja je potopite na 15 minuta u toplu vodu sa malo deterdženta. Belo sirće će ubrzati proces otpuštanja skorelih komadića u rupicama, pa možete i njega da dodate.
Nakon što ste komadiće hrane uklonili iz cediljke, isperite je toplom vodom i ručno ribajte.
Da biste očistili cediljku, pomešajte 1 kašiku sode bikarbone sa 4 do 5 kašika tople vode. U posudu sa sodom potopite cediljku na nekoliko sati, a potom prionite na pranje.
Ako vam ide teže i ima još hrane, onda iskoriste četku za pranje flaša ili žicu ili pak staru četkicu za zube.
Najbolje je da je ostavite da se osuši na radnoj površini u kuhinji, jer se u suprotnom voda lakše zadržava u sitnim rupicama.
BONUS VIDEO
RAŠINA KUHINJA Domaće fetućine





