nije teško

Kako da uklonite žute mrlje sa PVC stolarije? Potrebna vam je JEDNA VOĆKA i ponovo će biti bela kao sneg

0

Plastika tokom vremena zna da poprimi ružnu žutu boju, ali ne očajavajte, evo rešenja 

Smesa od limuna i soli uklanja i najtvrdokornije fleke sa bele stolarije
Smesa od limuna i soli uklanja i najtvrdokornije fleke sa bele stolarije foto: Shutterstock / GagoDesign

Pvc stolarija gotovo da je  potpunosti zamenila drvene prozore i vrata. Mnogi je biraju jer je jeftinija, bolje dihtuje i otporna je na sunce, kišu, vetar.

 

I dok drvene prozore morate svake godine premazivati sredstvima za zaštitu drveta kako bi što duže ostali zdravi i funkcijonalni, plastične prozore ne morate ničim štititi.

 

Ipak, na njima se tokom vremena hvata nečistoća, ali menja boju i pod uticajem sunca. Žute fleke ni malo nisu prijatne za videti, ali to nije razlog za brigu.

 

 

Donosimo vam način na koji ih možete bez ribanja brzo ukloniti tako da ponovo dobiiju blistavo belu boju. 

 

Za to vam neće trebati skupe hemikalije, niti ćete morati da ribate da vam "otpadnu" ruke, već je dovoljno samo da uzmete jednu voćku, iscenite sadržaj i namočite vatu kojom ćete posle istrljati mesta na kojima su vrata promenila boju.

 

Ako do sada niste naslutili, u pitanju je limun. Ova voćka ima jaku limunsku kiselinu, koja je odličan saveznik u borbi protiv nečistoća raznog porekla. Ukoliko želite da pojačate efekat dodajte malo soli u sok.

 

Namočite vatu u limunov sok i istrljate fleke na vratima i prozorima
Namočite vatu u limunov sok i istrljate fleke na vratima i prozorimafoto: Shutterstock / Joshua Resnick

 

Iseceđen sok od limuna nanesite na vrata i prozore, pređite preko nečistoća više puta i odmah ćete primetiti razliku. Ukoliko su mrlje skorele i neće da se odmah uklone, pokušajte da ga u tu tečnost dodate malo sode bikarbone i da zajedno laganim kružnim pokretima uklonite žute mrlje.

 

Zatim uzmite krpu koju ste pokvasili toplom vodom i pređite preko cele površine vrata ili prozora. Vaša PVC stolarija će dobiti sjaj kakav je imala prvog dana kada su vam je majstori namontirali. 

 

Bonus video:

 

Kako zaposlena mama čisti kuću?

 

 

makonda-tracker