SAVETI

UNESITE U SVOJ DOM PRAVI DUH PROLEĆA: Ukoliko volite CVEĆE, na ove načine će vam trajati duže i ostati sveže!

0

Dekorišite dom i unesite svežinu tokom prvomajskih praznika

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kupovinu uoči proslave 1. maja sigurno ste već obavili i sad se preispitujete da li ste nešto zaboravili. Ako jeste, pre ponovnog odlaska napolje svakako kupite ili uberite i neko cveće, mada verujemo da ste to već uradili.

 

Vreme izolacije i policijskog časa lakše ćete pregrmeti ako često gledate prelepi buket ili aranžman koji ste sami napravili - parkovi i zelene površine ponovo su otvoreni, proleće vam neće zameriti ako uberete koji cvetak.

Zapamtite, cveće nije u stanju da ostane dugo sveže ako nije u vodi.

 

Zato kad odete u kupovinu, njega poslednjeg pazarite, a ono ubrano čim stignete kući stavite u vazu.

 

Ako želite da vam kupovno cveće duže traje, dobro bi bilo da proverite s poznavaocima predivnih latica koji im je vek trajanja ukoliko već uz sebe nemaju etiketu na kojoj su detaljno prikazani uslovi održavanja. Naravno, na osnovu boje i izgleda ćete prethodno zaključiti koliko je određeni cvet svež. Ne kupujte one čiji su pupoljci potpuno otvoreni, latice oivičene smeđim ivicama, ili ako imaju blede ili žućkaste listove.

 

Ako imate nisku vazu, nemojte nipošto da lomite krhke stabljike kako biste ih skratili jer neće biti u stanju da prime za opstanak optimalnu količinu vode. Trajaće bar tri puta duže ako makazama ili oštrim nožem odsečete stabljiku ukoso. Zapamtite, to bi trebalo da radite pod vodom kako bi biljka odmah povukla nju, a ne vazduh. Ako su mu „nožice“ drvenaste, cveću ćete dodatno pomoći tako što ćete na donjem delu stabljike napraviti vertikalni rez dužine do dva centimetra i staviti ga u mlaku vodu, nipošto hladnu.

 

foto: Profimedia

Cveću ćete produžiti život ako ga sačuvate od bakterija, baš kao što sebe ovih dana čuvate od koronavirusa. Pre stavljanja u vazu dobro ga operite vodom u koju treba da dodate pet kašičica alkoholnog sirćeta. Vodu u kojoj je buket često menjajte, a stabljike polako skraćujte.

 

Za prvomajske praznike vaša trpeza će sigurno biti bogatija, a upravo to voli i cveće. Dobrodošle su kesice koje se koriste za prihranjivanje ako u kući nemate veće pakovanje, nabavljeno pre epidemije, ali i koje zrno šećera. U veliku vazu s bogatim buketom možete da dodate i jedan decilitar limunade. Videćete, praznici će proći, a vaš cvetni aranžman će izgledati kao iz bajke, kao da ste ga tek aranžirali!

 

Ako imate terasu, ovi dani su idealni da je veoma jednostavno pretvorite u u pravi mali vrt u kom ćete uživati u zelenilu i cveću, zaštićeni od sivila grada ili radoznalih pogleda. Terasa može biti ukrašena jednom većom biljkom ili dodatkom nekoliko manjih saksija. Pored toga što vizuelno lepo izgleda, zelenilo ima i opuštajući efekat, ali i pročišćava vazduh, pa je korist samim tim - višestruka!

 

Mogućnosti su neograničene, potrebno je samo da osmislite dekoracije i bacite se na posao! A kad konačno sredite balkon, biće vam teško da prestanete da dopunjavate, dorađujete i oplemenjujete tu malu, ličnu oazu.

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker