otkriveno

Ulepšavaju životni prostor i ugrožavaju vaše zdravlje: Sobne biljke koje izazivaju slepilo, opadanje kose, ošetećenje bubrega (FOTO)

0

Sobne biljke oplemenjuju prostor, ali manje je poznato da mogu biti veoma opasne po zdravlje ljudi, posebno dece.

 

foto: Profimedia

 

3. Klivija

 

Sadrži likorin koji u visokim dozama može da izazove paralizu. U manjim dozama može da dovede do trovanja i povraćanja.

 

4. Flamingov cvet

 

Tropska biljka specifičnog oblika s tamnozelenim srcolikim i mesnatim lišćem te najčešće crvenim cvetovima. Jedenje delova ove biljke može da izazove peckanje u ustima koje s vremenom buja i izaziva plikove. Otrov takođe deluje na glas koji može da promukne. Sve to može da dovede do izrazito bolnih oteklina i opeklina unutar sistema za varenje, a može da dovede i do gušenja.

 

foto: Profimedia

5. Fikus

 

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mlečni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posetiti lekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

 

Nove studije otkrivaju: Ova namirnica dokazano ubija 14 vrsta ćelija raka!

 

6. Paprat

 

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete da držite u spavaćim sobama.

 

7. Kroton

 

Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je verovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mlečnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospe u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.

 

 

foto: Profimedia

8. Jagorčevina

 

Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podseća na ljubičicu na prvi pogled. U korenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promene na koži.

makonda-tracker