naučno dokazano

Buduće mame, vreme je za LJUBAV: Najzabavniji način da olakšate porođaj

0
Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je na koji način učiniti porođaj lakšim.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Do sada se verovalo da seks u trudnoći ubrzava porođaj, ali jako je mali broj lekara koji je želeo to i da potvrdi. Tim stručnjaka s Univerziteta Malaja u Kuala Lumpuru istraživanje je sproveo na 200 zdravih žena koje su pisale dnevnik tokom trudnoće.

 

Preporuke lekara: Da li post ugrožava zdravlje trudnice i bebe?

 

Ispostavilo se da su epiduralnu anesteziju koristile žene koje su rodile nakon 41. nedelje trudnoće. Dnevnici žena pokazali su i da je 58% njih praktikovalo seks u kasnoj trudnoći i to u proseku četiri puta nedeljeno. Samo 6,9% žena koje su vodile ljubav nije rodilo pre 41. nedelje.

 

foto: Profimedia

Kada su se u ove pokazatelje uključili i faktori poput etničke pripadnosti, obrazovanosti, zaposlenosti, žene koje su imale seks su u 90% slučajeva rodile do 41. nedelje i bez epiduralne anastezije. Takođe je ustanovljeno da seks više od jednog puta nedeljno deluje pozitivno na trajanje trudnoće. Seks u trudnoći više je nego poželjan.

 

Žene stvaraju ČUDA: Kako to da u maminom telu ima mesta i za bebu? (VIDEO)

 

Žene se u većini slučajeva osećaju seksepilnije zbog oblina, a tako ih uglavnom doživljavaju i partneri.

 

Dodatni plus na strani seksa je to što ženino telo tokom odnosa izlučuje veće količine endorfina, hormona sreće, koji uz osećaj prijatnosti i sreće donosi i ublaživanje eventualnih bolova.

makonda-tracker