vaspitanje

Osam stvari koje roditelji treba da nauče svoje dete

0

Nije nimalo lako biti roditelj i teško je dati neki savet jer je svako dete posebno na svoj način.

 

foto: Shutterstock

 

5. Naučite svoje dete da bude srećno i da se bori da ostvari svoj potencijal do kraja i ne odustane od svojih snova. Neka se trudi da radi ono što ga zanima i čini srećnim i u čemu je dobro a ne ono što su roditelji želeli da budu ili misle da se jedino u tom nekom poslu može zaraditi novac. Sve je to individualno i stvar sudbine i količine uloženog truda i rada.


6. Nemojte da mu radite domaće i učite sa njim, to je dužnost za dete. Samostalno učenje će mu uvek biti najkorisnije. Nemojte nagrađivati njegove dobre ocene materijalnim poklonima, objasnite mu da je nagrada za njegovo učenje to što će biti obrazovano i što će živeti bolje. Nemojte ga kažnjavati kad dobije lošu ocenu, već je kažnjeno lošom ocenom i nedostatkom znanja.


7. Ne znate koja će zanimanja postojati a koja ne za dvadeset godina i šta će biti traženo i zato naučite svoje dete da razmišlja svojom glavom i kako da uči.

 

8. Vaše dete treba da nauči kako da voli i poštuje sebe , druge ljude, prirodu i životinje. Bitno je da ga naučite da poštuje i pomaže ugrožene kategorije stanovništva, sve one koji su iz nekog razloga slabi. Treba da nauči da poštuje različitosti.

makonda-tracker