čvrst karakter

Ako ste planirali kućnog ljubimca povedite računa: Ovih 5 rasa nisu najbolji izbor ukoliko imate decu!

0
Mogu da vam budu najbolji prijatelji samo ako se potrudite oko njihove dresure...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Uz pravilan odgoj, disciplinu i nadzor većina pasmina pasa čine divne kućne ljubimce, ali neke pasmine po tom pitanju predstavljaju veći izazov od drugih pa nisu najbolji izbor za porodice s malom decom, naročito ako je reč o neiskusnim vlasnicima.

 

foto: Profimedia

Reč je o psima izuzetno čvrstog karaktera, velike samovolje, a često i tvrdoglavima zbog čega treba dobro razmisliti pre nego ih nabavite ukoliko imate malu decu.

 

Suze će vam poći: Pas peva "Diamonds" od Rijane i uživa u putu (VIDEO)

 

1. Rotvajler

 

Rotvajler je divna, moćna životinja, ali može negativno da reaguje pa čak i da napadne dete ako, na primer dete vikne i pobegne. Pas može instinktivno potrčati za detetom jer mu je u genetskom kodu da trči za plenom, a problem je jer ga je teško zaustaviti kada jednom krene. Uz ispravnu socijalizaciju i trening rotvajler se može odlično uklopiti u porodicu s decom, ali važno je da bude pod nadzorom. Na primer, ako vidi da se deca iz njegove porodice grublje igraju s drugom decom, rotvajler to može protumačiti kao da njegovu decu neko napada pa može da reaguje.

 

A post shared by Rottweiler Fans (@rottweilerfans) on

2. Akita

 

Akita koja je u porodicu došla kao štene i rasla zajedno s decom vrlo verovatno će biti tolerantna prema toj deci, ali možda ne i prema tuđoj deci. Postoji opšte pravilo da ovu pasminu, kao ni bilo koju drugu veliku pasminu, nije preporučljivo ostavljati samu s decom mlađom od 12 godina. Akite ne vole kada ih neko zadirkuje i mogu reagovati griženjem.

Kao i rotvajler, akita može grublju dečju igru protumačiti kao napad te će probati da zaštiti svoju decu. Akiti brzo sve dosadi i želi da sve radi na svoj način. Ova pasmina zahteva strpljenje i doslednost. Akita kojoj je dosadno i nije pravilno dresirana ili je ostavljena bez nadzora, može da postane destruktivna i "teška".

 

3. Pekinezer

 

Deca teško odole tome da ovog slatkiša ne vuku za dlaku, rep ili uši – a pekinezer to ne voli i kad tad će se "osvetiti". Skloni su razvijanju sindroma malog psa zbog čega se deca često neće znati nositi s pekinezerom, naročito ako se psa stalno tetoši i odnosi prema njemu kao prema bebi, zbog čega može početi da veruje da je on vođa čopora. Pekinezer je tada sklon da postane svojeglav, prgav i agresivan. Ovoj pasmini trebaju stroga pravila, vlasnik koji ima jaku volju, pravilno učenje i puno kretanja.

 

Nastavak teksta i fotografije pogledajte na sledećoj strani...

makonda-tracker