život porodice

Sad je pravi trenutak da to promenite: 10 stvari u kojima greše BAŠ SVE mame

0
Ako imate decu, dajete sve od sebe i sve što radite, radite najbolje što možete. Ali verovatno se, kao i svi roditelji, često preispitujete, pitajući se da li ste mogli nešto da uradite bolje, drugačije...

 

foto: Profimedia

7. Ne tražite pomoć kad vam je potrebna

 

Potpuno je u redu da tražite pomoć ako imate utisak da ne možete sve da postignete. Ovo važi i u slučaju da morate da zamolite partnera da se malo više uključi i preuzme na sebe deo kućnih poslova, nabavku ili kuvanje, ali i u slučaju da imate neke zdravstvene tegobe ili se osećate iscrpljeno i razmišljate da li da odete kod lekara. Ako vam treba pomoć - recite to.

 

6. Ne odvajate nimalo vremena za sebe

 

Osećate se ponekad kao hrčak koji trči u točku? Ponekad ćete se možda osećati kao da ste izgubili sebe, kad dobijete bebu. Ali, ne mora da bude tako. Važno je da vodite računa o sebi, bez obzira na to što ste postali mama.

 

Ovu njenu odluku NIKO ne razume: Mama dvonedeljne bebe ZAPANjILA svet - i nema nameru da odustane (ANKETA)

 

I OK je da povremeno nekom drugom prepustite brigu o bebi na neko vreme, da biste vi mogli da odete kod frizera, da se okupate na miru, da pročitate novine ili nalakirate nokte. To nije sebično, ljudski je. I važno je, jer samo srećna mama može da bude dobra mama.

 

5. Ne spavate dovoljno

 

Ponekad je onaj sat koji imate između trenutka kad uspavate dete i trenutka kad je vama vreme za spavanje jedino vreme koje možete da posvetite sebi, a i taj sat provedete (priznajte) najčešće u sređivanju kuće, peglanju ili nekim sličnim neodložnim akcijama.

 

A onda, kad sve to završite, i dalje vam fali taj sat samo za sebe, pa pomerate odlazak na spavanje da biste pročitali koje poglavlje knjige za koju se i ne sećate kad ste počeli da je čitate, da odgledate film ili novu epizodu omiljene serije. I to je OK, ali, to treba da radite umesto peglanja. Veš može da sačeka, a san je svetinja.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker