saznajte

Od koga deca nasleđuju inteligenciju, visinu, kovrdžavu kosu...?

0

Pored toga što od roditelja dobijamo gene, otkriveno je da se različite karakteristike ne prenose jednako od majke i od oca. Ipak, na internetu se može pronaći mnogo zabluda na ovu temu!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako dete raste, svi gde porede sa roditeljima, te tako se misli o tome šta je nasledilo od njih. Veruje je da dete dobije po 50 posto DNK od svojih roditelja, međutim muški geni su agresivniji. Tako će verovatno odnos biti 60 posto tatinih i 40 posto maminih gena, ali to nije uvek slučaj.  

 

Inteligencija

 

Često se može čuti da se geni za inteligenciju se nalaze u X hromozomu, pa devojčice nasleđuju inteligenciju od oba roditelja, ali se veruje da je to običnije od majke. Međutim, ne postoji "gen za inteligenciju" i na nju utiču mnogi faktori iz spoljašnje sredine.

 

Gojaznost

 

Na sklonost ka višku kilograma utiču geni majke, tako da ako je majka vitka i dete će biti isto. Međutim, to ne mora ništa da znači jer je najvažnija ishrana i fizička aktivnost. 

 

Visina

 

Pogrešno se veruje da to koliko ćete biti visoki najviše zavisi od oca.

IGF2 ( (insulin-like growth factor 2), koji je odgovoran za rast, zaista se nasleđuje od oca i promoviše rast tkiva, ali je za njegovo pravilno funkcionisanje neophodan IGF2R koji se nasleđuje od majke.

 

Koliko će dete biti visoko zavisi i od načina života i zdravlja. 

 

Boja očiju

 

Dominantniji je tamniji gen u odnosu na svetli gen. Roditelji koji imaju tamne oči verovatno će preneti detetu takav gen, ali to ne znači da neće preneti svetao gen. 

 

Kovrdžava kosa

 

Ovo se najčešće dešava ako oba roditelja imaju kovrdžavu kosu, ali postoje i izuzeci. Ukoliko pak roditelji imaju ravnu kosu češće će takav gen preneti detetu. 

 

 

makonda-tracker