icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

važno je

Pomozite mališanu da ZAVOLI ŠKOLU: 10 pitanja koja morate da postavite detetu posle prvog školskog dana

Podeli:

Kako biste izgradili otvoren odnos pun poverenja i pomogli mališanu da polazak u školu posmatra kao nešto pozitivno, pristupite ovoj temi otvoreno i ne krijte znatiželju

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Početak školske godine je, i za roditelje i za decu, obično gorko-sladak. S jedne strane, dete se obrazuje, provodi vreme s drugom decom, stiče radne navike i znanja, a s druge strane prošlaze dani bezbrižnosti.


Uloga roditelja na samom početku jeste da pomogne mališanu da, što je više moguće, doživi nove obaveze i oddgovornosti kao pozitivno iskustvo, a to će postići tako što će biti otvoren i zainteresovan, uvek ističući ono najbolje što školski dan nosi sa sobom.


Zato nakon povratka mališana sa časova prvog školskog dana možete da ga pitate:

  1. Šta ti se najviše dopalo?
  2. Šta ti je najteže palo?
  3. Je li neko od drugara rekao ili uradio nešto duhovito?
  4. Jesi li se igrao s nekim? S kim? Čega?
  5. Šta misliš ― je li matematika (ilii neki drugi predmet) teška ili ne?
  6. S kim si proveo veliki odmor?
  7. Jeste li čitali nešto zanimljivo?
  8. Možeš li da mi ispričaš šta si novo naučio?
  9. Šta si danas uradio baš dobro?
  10. Šta ćeš sutra drugačije da uradiš?

Ako dete nije prvak, pitajte ga i:

 

U čemu je najveća razlika u odnosu na prošlu godinu?


Najvažnije je da dete stekne naviku da s roditeljima otvoreno razgovara o tome kako protiču školski dani kako bi mogao da se požali u slučaju eventualnih problema, ali i da izgradite i ojačate odnos pun poverenja. Imajte u vidu da razgovor o školi ne treba bude ograničen samo na ćaskanje tokom šetnje do kuće, već o tome treba da pričate i tokom večere i prilikom igre. Budite realni i ne bežite o negativnih stvari koje sa sobom nosi polazak u školu, ali svemu pristupite optimistično i ističući ono najbolje.

 

 

Inicijalizacija u toku...