mame i tate, obratite pažnju

VAŽNO JE DA SE NA SAMOM POČETKU REŠITE OTPORA I STRAHA: 5 sitnica kojima svom prvaku možete olakšati polazak u školu

0

Da bi mališanu svakodnevica tokom školskih dana bila prijatnija i da ne bi uplašeno odlazilo na časove, obratite pažnju na sledećih pet stvari

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Neka bude okružen vršnjacima


Ako vaš mališan do sad nije bio previše druželjubiv, ohrabrite ga da provodi više vremena s decom svog uzrasta. Češće se viđajte s prijateljima koji imaju decu njegovih godina (naravno, uz poštovanje mera opreza zbog pandemije virusa korona!), posećujte nove parkove i igraonice...


I sami komunicirajte s drugom decom i njihovim roditeljima pred svojim mališanom, pričajte s njima o knjigama, o tome što se vama dopadalo u školi, o vašim drugarima iz klupe kako bi shvatio da ova promena donosi nešto dobro i zabavno u njegov život.

 

Odložite promene i novine


Kao što mališani koji polaze u vrtić ne bi trebalo u isto vreme da se odvikavaju od pelena i "ostavljaju" dudu, tako i velika deca ne bi trebalo da prolaze kroz neke krupne životne promene u danima kad postaju školarci.


Preseljenje, odlazak jednog roditelja od kuće i sl. događaji koji su veoma važni i bilo bi dobro da ih, ako je moguće, odložite dok ne vidite kako se vaš prvak snalazi.

 

foto: Profimedia

Neka mališana u školu vodi osoba od koje se lakše rastaje


Ako dete voli da provodi vreme s dekom, bakom ili ujkom, odlična ideja da ga neko od njih odvede u školu. Ukoliko to pak čine roditelji, važno je da se vreme razgovarate s detetom i ukažete mu na to koliko je zabavan dan s drugarima pred njim. Oprostite se od svog prvačića kratko — uz zagrljaj, poljubac i osmeh, bez previše rasprave i ubeđivanja i, naravno, bez suza!

 

Uz to, bitno je da ne bežite od deteta ako ono ne želi da se odvoji od vas, već da se rastanete dobro raspoloženi kako bi ono razumelo pozitivnu stranu ove životne situacije.


Spakujte mu sitnice koje podsećaju na kuću


Bez obzira na to je li u pitanju omiljena igračka ili samo najdržai crtani lik na flašici za vodu, rancu ili svesci, mališanu će pomoći da uz sebe ima neku sitnicu koja ga podseća na njegovu svakodnevicu, dom, mir i trenutke kad je najopušteniji.

 

Razgovarajte o školi i po povratku kući

 

Neka vaš razgovor o školskom danu ne bude ograničen samo na vreme dok se vraćate. I kod kuće, uz večeru ili tokom igre, pitajte dete kako mu se zovu drugari, je li učiteljica ispričala nešto smešno, čega se igralo na velikom odmoru i sl. Nikako nemojte plašiti dete školom i ponašati se kao da su domaći zadaci kazna — oni su zabavan način da se usvoji gradivo, a škola je ustanova u kojem će vaše dete ubuduće provodi veći i zabavniji deo dana, okruženo vršnjacima, i veoma je važno da je ne doživi kao nešto što je na bilo koji način neprijatno. Pokušajte da potisnete sve privatne probleme i poteškoće s kojima ste suočili na poslu i dočekajte svog prvaka sa širokim osmehom i uzbuđenjem i radovanjem zbog svega što mu se u školi dopalo. Ono će to sigurno prepoznati.

 

 

makonda-tracker