obratite pažnju

IMPULSIVNO JE, DONOSI TUĐE STVARI KUĆI, ISMEVA DRUGARE: Kako prepoznati da je dete nasilno prema vršnjacima?

0

Roditelji, na vama je najveća odgovornost! Naučite da prepoznate loš obrazac ponašanja svog deteta i sasecite vršnjačko nasilje u korenu.

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

O problemu nasilja u školama, naročito u glavnom gradu, čini se da se mnogo više govori nego ranije. Nastavnici su uključeni u tematiku, psiholozi iznose savete i stavove, a roditelji pokušavaju da zaštite svoje dete od ovakve pojave.

Iako se više govori i sluša o roditeljima čija deca trpe nasilje, važno je razgovarati i sa onima čiji mališani zapravo vrše nasilje, piše Yumama.

 

U moru različitih informacija, važno je prepoznati neke osnovne crte karaktera, ali i ponašanja deteta koje u školi, među vršnjacima, možda povređuje nekoga.

 

Pa, kako prepoznati da je dete nasilnik?

 

- Obično ima vrlo nizak prag tolerancije

- Impulsivno je i naglo reaguje na ponašanje drugih ljudi

- Donosi stvari koje mu vi niste kupili u kuću (verovatno ih je uzeo od vršnjaka)

- Koristi ružne reči i ismeva drugare

- Agresivno je ako mu kućni ljubimac nije poslušan

- Druži se sa decom problematičnog ponašanja

 

Na roditeljima je najveća odgovornost. Obrasce nasilnog ponašanja su deca u najvećem broju slučajeva donela upravo od kuće.

 

Pored toga, drugi deo odgovornosti roditelja jeste da na vreme prepozna promene ili problem u detetovom ponašanju, da reaguje pravovremeno i da spreči ovakvo ponašanje deteta, jer to može imati velike posledice kako za drugu, slabiju decu, tako i za samog nasilnika kasnije u životu.

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

 

 

makonda-tracker