da li vam se dopada?

MLADI RODITELJI IME NIKOLA ZAMENILI SU KRAĆIM I POPULARNIJIM: Širom Balkana odlučuju su se baš za ovo prelepo IME!

1

Slovenci svojim naslednicima rado daju palindrom imena, to jest imena koja se isto čitaju s leva na desno i obrnuto.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Poslednje dve decenije ime Nikola bilo je najpopularnije na našim prostorima, međutim, sada su se stvari već malo izmenile. U Srbiji, Hrvatskoj, kao i u Crnoj Gori, ime koje se najčešće daje dečacima je Luka, a nalazi se i među deset najpopularnijih i u Sloveniji. Kako se dalje navodi, među deset omiljenih imena u Beogradu, Zagrebu i Podgorici nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dečaci, odnosno Sara i Petra kad je reč o devojčicama.

 

Zanimljivo je da se imena hrišćanskih apostola Mateje i Marka nalaze na vrhu najpopularnijih imena i u Beogradu i u Zagrebu. Pored njih, veliki broj novorođenih dečaka u Hrvatskoj nosi hrišćanska imena kao što su David, Jakov, Petar i Ivan, dok Srbi svojim sinovima najčešće daju imena hrišćanskih svetaca, krsnih slava i apostola.

 

Na tronu popularnosti i dalje suvereno vlada ime Luka, za njim slede Stefan, Lazar, Filip, Vuk i Nikola. U Crnoj Gori su prošle godine pet najpopularnijih muških imena bili Luka, Lazar, Vuk, Vasilije i Petar.

 

Sa druge strane, u Zagrebu, Beogradu i Podgorici Sofija, Sara i Petra spadaju među deset omiljenih imena za devojčice, a onima koji vole da razmišljaju globalno biće zanimljiv podatak da je ime Sofija najpopularnije žensko ime na svetu. Najveći broj devojčica koji je prošle godine iznesen iz porodilišta u Sloveniji zove se Marija, Ana, Mojca, Maja, Irena i Nina, dok su najpopularnija imena za dečake - Franc, Janez, Marko, Andrej, Ivan i Luka.

 

Slovenci svojim naslednicima rado daju tzv. palindrom imena, to jest imena koja se isto čitaju s leva na desno i obrnuto. Tako se među popularnim ženskim imenima nalaze Ava, Ana i Aja, dok se dečaci sve više odazivaju na imena Oto, Neven i Tit. Iako je Novak prezime koje ubedljivo najveći broj Slovenaca nosi, palindromi su česti i među prezimenima - Celec, Rakar, Rener, Kek, Kuk i Tot.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker