RODITELJI, PAŽNJA!

JOŠ JEDNO OPSEŽNO ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: MMR vakcine NE IZAZIVAJU autizam kod dece

1

Odbijanje vakcinacije dece jedna je od 10 najvećih pretnji zdravlju stanovništva širom sveta

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najnovija studija lekara u Danskoj pokazuje da MMR vakcina ne izaziva autizam, objavio je časopis Annals of Internal Medicine pozivajući se na studiju kojom je obuhvaćeno više od 650.000 dece.

 

Autori studije navode da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma niti da izaziva autizam kod dece koja spadaju u rizične grupe.

 

Studijom je obuhvaćeno 657.461 dete rođeno između 1999. i 2010. godine čije zdravstveno stanje je praćeno do kraja avgusta 2013. Autori studije su detaljno dokumentovali slučajeve autizma kod dece čije stanje su pratili, uključujući sve faktore rizika kao što su starost roditelja, autizam kod braće ili sestara, prerano rođenje i mala tećina novorođenčadi.

 

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da je odbijanje vakcinacije za decu jedna od 10 najvećih pretnji zdravlju stanovništva širom sveta.

 

Više od 95 odsto kontrolisane dece je dobilo vakcinu a kod 6.517 je utvrđen autizam a to, prema navodima autora studije, pokazuje da MMR vakcina nije povećala rizik od autizma kod te dece.

 

- Ideja da vakcine izazivaju autizam je još uvek prisutna i privlači puno pažnje na društvenim mrežama - upozorio je vodeći autor studije Anders Hvid sa danskog instituta Statens Serum. On je rekao da su on i njegov tim istraživača hteli da dođu do konkretnih naučnih dokaza.

 

foto: Profimedia

 

Prema rečima direktora Obrazovnog centra za vakcine Dečije bolnice u Filadelfiji doktora Pola Ofita, koji nije učestvovao u radu na studiji, najveći doprinos studiji je učinjen uključivanjem dece kod koje postoji rizik od autizma. On je izrazio nadu da će dokazi koje su izneli autori studije ubediti roditelje dece koja spadaju u rizične grupe da vakcine nisu opasne.

 

Ofit je podsetio da je nekoliko stotina hiljada dece obuhvaćeno u 17 studija u sedam zemalja na tri kontinenta, dodajući da je istina izašla na videlo. On smatra da roditelji moraju da shvate da odluka da ne vakcinišu decu nije bez rizika. „To je odluka većeg rizika i mi se nažalost sada suočavamo sa tim većim rizikom,“ rekao je on.

 

Protivnici vakcinacije dece se pozivaju na studiju koju je objavio britanac Endru Vejkfild 1998. godine u medicinskom časopisu Lanset čiji urednici su se distancirali od njegovog rada kada su saznali da je on menjao podatke o 12 dece koja su obuhvaćena studijom. Vejkfildu je oduzeta lekarska licenca 2010. godine. Lekari su više puta bezuspešno pokušavali da dođu do istih rezultata ali uprkos dokazima da nema veze između MMR vakcine i autizma kod dece protivnici vakcinacije nastavljaju svoju kampanju širom sveta.

 

Prema najnovijim podacima UNICEF-a i Svetske zdravstvene organizacije, broj slučajeva boginja je povećan za više od 48 odsto u protekle dve godine.

 

 

makonda-tracker