Glossy PSIHOLOGIJA

Uloga oca u bebinim prvim danima

0

Veza koju majka ima s detetom od začeća, preko porođaja pa do stasavanja često njenog partnera stavlja u drugi plan. Psiholog Tijana Vraneš opisuje na koji se način postepeno redefiniše uloga tate

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Specijalizovani časopisi, internet portali i reklamni bilbordi puni su fotografija na kojima majke grle i nose svoje bebe, dok su slike muškaraca u roditeljskoj ulozi znatno ređe, što doprinosi uvreženom stavu da samo žena u najranijoj fazi razvoja brine o novorođenčetu. Zato se mnogi muškarci osećaju kao višak i stiču utisak kao da su na neki način ispali iz igre. S druge strane, žena prihvatajući ulogu onoga ko preuzima na sebe brigu o detetu, ali i donošenje svih važnih odluka, nehotice isključuje svog partnera i doprinosi međusobnom udaljavanju.

 

NOVI ŽIVOT IZ UGLA RODITELJA
Sve je više muškaraca koji aktivno učestvuju u podizanju dece. Ali ovaj proces nije lak. Naprotiv! Dok žena zaneseno satima razmatra boju posteljine i prvih benkica, muškarac tek u magli može da zamisli kako sa svojim budućim sinom šutira loptu. Mogao je i on da nasloni ruku na stomak svoje trudne žene i oseti bebine pokrete, video je slike posle ultrazvučnog pregleda, pričali su o mogućim imenima, ali sve dok se njegov sin ili ćerka zaista ne nađu u njegovom naručju, muškarac nema opipljivu izvesnost da postaje roditelj.

 

Tate, obratite pažnju: 5 načina da pomognete svojoj ćerkici da izgradi samopouzdanje

 

SUPROTNA MIŠLJENJA
Mnoge žene imaju utisak da se njihovi partneri ne raduju dovoljno dolasku bebe. Zato mogu da budu povređene i ljute. U tim trenucima neće im pasti na pamet da se očevi pripremaju za novu ulogu na drugačiji način. Oni takođe razmišljaju o promenama koje ih čekaju i često postaju zabrinuti zbog novih odgovornosti, povećanja troškova, mogućnosti da će se trudnoća ili porođaj iskomplikovati. Važno je da partneri od početka razgovaraju o svojim očekivanjima i brigama.

 

DOLAZAK BEBE NA SVET
Uloga oca tada može biti skromna, simbolična ili ogromna, pa čak i neprocenjiva. Koliko će se i na koji način on uključiti u podizanje novog člana porodice zavisi od oba roditelja. Da bi novorođenče dobro napredovalo, fizički i emocionalno, nije dovoljno da bude samo podojeno. Bebi su potrebni ljubav, strpljenje, nežnost, snaga i fizički kontakt. To je nešto što mogu i treba da joj pruže podjednako i otac i majka. Postoji mnogo stvari koje svaki muškarac može da uradi kako bi pomogao ženi. Mora jasno da pita kako može da bude od koristi. Ženi će biti potrebna pomoć oko širenja veša ili da je partner odmeni u nošenju bebe kako bi se ona na miru istuširala.

 

Objavljena lista najpopularnijih imena za devojčice i dečake u 2017. godini

 

TATA KAO UZOR
Kako dete raste, sazreva i interesuje se za svet oko sebe, uloga oca postaje još značajnija. Tata je taj koji će zaštititi i umiriti dete, on svojom stabilnošću garantuje da će sve biti u redu ako je ono uplašeno ili nesigurno. Tu je da bude uzor, da poduči šta je ispravno ili pogrešno. Zadatak roditelja ogleda se i u tome da pruže dobar model ponašanja i zato je ključno da partneri zadrže bliskost, neophodno je da se međusobno uvažavaju i poštuju, bez obzira na nesuglasice, koje su očekivane u ovoj fazi životnog ciklusa porodice.

 

 

 

makonda-tracker