CRNE STATISTIKE

Izneverena očekivanja, alkohol, euforija: Psiholog objašnjava zbog čega je porodično NASILJE pojačano u vreme PRAZNIKA

0

Proteklih meseci  javne ličnosti dodatno su motivisale žrtve da se izbore za svoju slobodu i integritet svojim primerima koje plasiraju u medijima.

foto: easyclickshop / Alamy, Profimeda
foto: easyclickshop / Alamy, Profimeda

Poslednjih nekoliko godina neretko možemo slušati o porodičnom nasilju koje eskalira baš u vreme praznika, okupljanja, proslava, a otkako je nastupila globalna pandemija virusa korona - izolacija je pokazala veoma crne statistike kada je o zlostavljanju žena.

 

Iako se veoma često susrećemo sa anonimnim slučajevima koji nasilje prijavljuju kada su životno ugrožene, javne ličnosti dodatno su motivisale žrtve da se izbore za svoju slobodu i integritet svojim primerima koje plasiraju u medijima.

 

Psihološkinja Aida Perović Ivanović govorila je o temi učestalog nasilja tokom praznika.

 

Ako pratimo statistiku institucija, odnosno organizacija koje se bave problemom nasilja, vidjećemo da po pravilu upravo u tim periodima imamo to pojačano nasilje i da je ono brutalnije nego u nekim drugim vremenskim periodima. Mislim da u vreme praznika prosto dolazi do jakog rasta tenzija koja se lako pretvori u neku iskru varnicu, a kasnije i nasilje. Veoma važni faktori koji utiču na pojačano nasilje su alkohol i droga koji se pojačano koriste baš tokom praznika, a tu je i faktor praznične euforije —  istakla  je za Slobodnu Evropu i dodala: 

 

Nasilje nad ženama
foto: Tinnakorn jorruang/Shutterstock

 

Mi imamo nekakva očekivanja da će se tokom novogodišnjih i naročito božićnih praznika desiti nešto dobro, da treba da smo pomirljivi, da budemo dobri prema drugima i da ti drugi treba da budu dobri i pomirljivi prema nama. Naravno da se to uvek ili bolje da kažem, vrlo često ne dešava i onda postajemo razočarani jer su ta naša očekivanaj izneverena.

 

Preterivanje u alkoholu, trošenje ušteđevine izvan mogućnosti, više provedenog vremena sa supružnim nego što je to uobičajeno, nesuglasice u vezi sa vizijom bliske budućnosti, potisnuti problemi mogu dovesti do zučnih rasprava, ali i fizičkom kontakta u naletu nabujalih emocija.

 

 

 

 

 

makonda-tracker