tradicija

Bliži se Vaskršnji post: Evo zašto bi baš danas trebalo da uživate u specijalitetima od mesa

0
Srpska pravoslavna crkva današnji dan je posvetila svecima Fotiju Carigradskom i Vukolu Smirnskom, ali kako je danas kraj druge nedelje pred Uskršnji post, u narodu je taj dan poznatiji kao Mesne poklade.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Znači, ako se danas ne omrsite mesom, a u ovom slučaju jesti meso je vrsta molitve jer se sada to radi u slavu Božiju, sledeća prilika vam je tek za Uskrs (ove godine 16. aprila po Gregorijanskom kalendaru a slaviće ga istovremeno i Katolička i protenstantske crkve).

 

Pred početak Vaskršnjeg posta (27. februara po gregorijanskom kalendaru), slave se dve vrste poklada, Mesne poklade (osam dana pred početak Velikog posta) u Mesopusnu nedelju, a zatim sledi siropusna nedelja koja završava Bele poklade, dan kojim se okončava mrsni period pred Uskrs.

 

Naš Božić u Holivudu: Koje svetske face poštuju pravoslavne običaje?

 

U većini krajeva, u toku dana ili večeri na poklade mladi vode glavnu reč - zbijaju šale ili odlaze na neka poznata mesta u okolini gde se zabavljaju. Raznorazne igre pod maskama, takozvane mačkare, izvodile su se u okolini Bileća i Gacka. Maskirani mladići i devojke u Popovom polju idu od kuće do kuće i zbijaju razne pošalice na opšte veselje ukućana i zbog toga dobijaju razne sitne poklone u vidu jela i pića, koje posle zajedno pojedu i popiju.

Mesne poklade se u Popovom polju nazivaju i Male poklade. U Hercegovini se u večerima poklada sakupljaju prijatelji, rođaci i susedi po guvnima i zabavljaju uz šalu i razne igrarije, a kad počne da pada mrak pale veliku vatru i sede do ponoći.

 

U Pčinji navuku velike gomile slame na sred sela, i zapale ih. Ta vatra se naziva krleštica. Na Kosovu se po selima maskiraju i igraju igru koja se zove mačka. U Podrinju se igraju lubačke i pauka, i to samo mlađi dečaci, obučeni kao junaci, okićeni oružjem.

 

Bojana Jovanovski: Venčanje po tradicionalnim običajima

 

U takovskim selima se maskiraju u pripremljene maske od papira, koje nakite zubima od pasulja ili kukuruza, brkovima od vune. Obično po trojica obilaze kuće, igraju kolo, rvu se, govore izveštačeno i plaše malu decu, koja ciče od veselja kad ih ovi pojure.

 

makonda-tracker