duh božića

Od episkopske odore do prepoznatljivog crveno-belog odela: Evo kako je Sveti Nikola Čudotvorac postao Deda Mraz

0

Krajem decembra, mališani širom sveta sastavljaju spisak želja i šalju ih krupnom deki koji živi na Severnom polu i nosi neobično crveno odelo. Opšte je poznato da je Deda Mraz inspirisan hrišćanskim svecem, ali ne i kako je čuveni episkop postao simbol Božića.

 

foto: Profimedia

Slično je bilo i u Francuskoj, gde je nazvan identično - Père Nöel. U Nemačkoj je nazivan Christkind i prikazivan kao beba zlatne kose, simbol novorođenog Isusa Hrista.

 

Uplašila se od Deda Mraza: Ćerka poznate pevačice zaplakala na dodeli paketića (FOTO)

 

Ubrzo po osnivanju Sjedinjenih Američkih Država, doseljenici su ga pominjala kao Kris Kringle, a holandski imigranti u Americi širili su stare priče, u kojima su Kris Kringle i Sveti Nikola uobličeni u jedan lik - Sinterklaas i, kasnije, Santa Claus. U decenijama koje su usledile, on je nazivan na različite načine širom planete, ali se legenda o starijem čoveku velikog srca koji sprema najlepše poklone za dobru decu zadržala.

 

Deda Mrazov izgled

 

Česta je zabluda da je Deda Mrazovo crveno-belo odelo poteklo iz reklame za jedan popularni brend. Mnogo pre nego što je poznati napitak prvi put napravljen, Sveti Nikola je prikazivan u odeći crvene boje. U viktorijansko doba on je slikan u zelenim, crvenim, plavim i braon odorama, ali je crvena boja bila najzastupljenija.

 

 

( Story.rs )
makonda-tracker