Za pročišćenje duše i tela

To nije samo uzdržavanje od masne hrane: Veliki Božićni post počinje, a vi bi trebalo da radite OVO

0
Jedan od četiri velika godišnja posta, počinje u ponedeljak, 28. novembra i zaršava se na Božić, 7. januara.

 

Pravila velikih postova

 

foto: Profimedia

Božićni post počinje u ponedeljak (28. novembra i traje do 7. januara, odosno do Božića). Strogo se posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno korisiti ulje i vino, a subotom i nedeljom i ribu. Najstrožiji post je 6. janaura kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi.

 

Uz Vaskršnji post, Crkva vezuje i post Strasne sedmice, u spomen stradanja i smrti Isusa Hrista. U toku ovoga posta ne jedemo meso, sir, jaja, ribu niti ulje. Ulje i vino su dozvoljeni samo subotom i nedeljom, a ribu jedemo samo na Blagovesti (ukoliko ne padne u Strasnu sedmicu) i na Cveti. Vaskršnji post počinje 27. februara, a Uskrs sledeće godine pada 16. aprila.

 

Pečat-prosfornik, cveće, ptice... Evo šta zaista znače ukrasi na slavskom kolaču (FOTO)

 

Apostolski post (ili Petrovski post) traje od Nedelje Svih Svetih do Petrovdana (kraj juna-početak jula). Tokom ovog posta u sredu i petak jedu se samo jela kuvana na vodi, odnosno bez ulja, a u ostale dane sedmice dozvoljeni su ulje i vino, subotom i nedeljom može i riba.

 

Bogorodični post (Uspenski ili Gospojinski) traje 15 dana u avgustu. Tokom cele sedmice sprema se hrana na vodi, u subotu i nedelju na ulju, a dozvoljeno je piti vino.

makonda-tracker