uskršnja radost

Bez hemije i izgledaju božanstveno: Pronašli smo 3 prirodna sastojka za farbanje jaja – i ne, nije u pitanju lukovica

0

Uskrs je vreme kada se tradicija i kreativnost sjajno prepliću, a ukrašavanje jaja je jedan od najlepših običaja koji okuplja celu porodicu.

foto: Esich Elena, Shutterstock
foto: Esich Elena, Shutterstock

Iako su ljuske crnog luka decenijama bile neizostavan saveznik u prirodnom farbanju jaja, ove godine donosimo vam manje poznate, a jednako efektne (i potpuno prirodne) alternative koje će oduševiti i izgledom i svojom ekološkom notom.

 

Ovi načini su idealni za sve koji žele da izbegnu hemijske boje, a istovremeno dobiju bogate, postojane nijanse koje izgledaju kao iz dizajnerskih radionica.

 

U nastavku vam otkrivamo tri prirodna sastojka koja možda već imate u kuhinji, a koja mogu stvoriti pravu čaroliju na ljusci uskršnjih jaja.

 

1. Crveni kupus – za čarobno plave nijanse

 

Možda deluje neverovatno, ali običan crveni kupus daje bogatu plavo-teget boju jajima. Sve što je potrebno jeste da iseckate pola glavice kupusa, prelijete sa litrom vode i kuvate oko 30 minuta.

 

Farbanje jaja, Crveni kupus, Plava boja, Farbanje jaja kupusom
foto: Nelli Kovalchuk, Shutterstock

Procedite tečnost, dodajte kašiku sirćeta (da se boja bolje veže) i ostavite kuvana jaja u ovoj kupki nekoliko sati, ili još bolje – preko noći. Rezultat? Hladne, elegantne nijanse plave koje izgledaju sofisticirano i prirodno matirano.

 

 

2. Kurkuma – za tople zlatno-žute tonove

 

Ovaj zlatni prah poznat po svojim lekovitim svojstvima idealan je i za farbanje jaja. Pomešajte dve do tri kašike kurkume sa oko litar vode, dodajte kašiku sirćeta i ostavite da provri.

 

Kurkuma
foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Kuvajte desetak minuta, a zatim potopite kuvana bela jaja u ovu sunčanu kupku. Kurkuma daje jaja u bojama od nežno žute do jarko zlatne, u zavisnosti od dužine potapanja. Prirodno, efektno i jako fotogenično!

 

 

3. Maline ili borovnice (zamrznute ili sveže) – za ljubičaste i ružičaste nijanse

 

Voće kao što su maline i borovnice može stvoriti romantične nijanse roze, lila pa čak i duboko ljubičaste, u zavisnosti od vrste i dužine potapanja.

 

Borovnice
foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Pomešajte dve šolje voća sa litrom vode i kašikom sirćeta, kuvajte oko 15 minuta, procedite, pa u toj voćnoj boji potapajte jaja. Što su jaja duže unutra – boja će biti intenzivnija. Pored mirisa i boje, dobijate i zabavan eksperiment koji deca obožavaju.

 

 

Bonus savet:

 

  • Za dodatni sjaj, kada se jaja osuše, premažite ih lagano pamučnom krpicom natopljenom u malo maslinovog ili suncokretovog ulja. Biće sjajna, glatka i izgledati kao iz butika.
  • Ovi prirodni načini nisu samo bezbedni za zdravlje, već daju i izuzetno lepe, nežne i neponovljive tonove. I što je najbolje – svako jaje je unikat!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako Mirka Vasiljević provodi Uskrs

Error in getting video.

 

makonda-tracker