Tradicija nalaže da se za Svetu Varvaru pripremi posebno posno jelo - varica.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetu Velikomučenicu Varvaru, a običaj nalaže da se ovog dana kuva "varica", tj. čorbica od raznih žitarica.
Sveta Varvara se slavi, po crkvenom kalendaru, 17. decembra, a ovo je jedan od praznika kojima se vernici pripremaju za doček Božića.
Za ovu mučenicu iz doba rimskog cara Maksimilijana, veruje se da je odbila da se odrekne hrišćanstva i zato ima čast da često prati i samu Bogorodicu.
Takođe se "seje" žito, u plitak tanjir ili činijicu, koje će ozeleneti do Božića. To čine i rimokatolici. Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sejati pšenicu, ako se želi dobar rod.
Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mesto gde se uzima voda za piće, a meša se i sa soli, pa se daje stoci.
Recept za varicu:
Na 1 kg pšenice odmeri se po 250 gr kukuruza i pasulja, kao i 200 gr ječma. Zrna treba potopiti preko noći, pa sutradan odliti vodu, naliti čistu da sve ogrezne i kuvati na tihoj vatri.
Neka šerpa bude poklopljena, a valja paziti da se zrna ne raspadnu. Kad su kuvana, posoliti i ostaviti do sutradan na hladnom.
Varica se, po tradiciji, jede tek sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i "savica".
Naši stari kažu da od svete Varvare dan počinje da raste, a noći su sve kraće i do Božića dan bude pola sata duži, od kada počinje naglo da raste.
Bonus video:
Farbanje jaja nije hrišćanski običaj