Veliki petak dan je kada se hrišćani sećaju stradanja Isusa Hrista, a sve to prati mnogo verovanja. Jedno od njih tiče se i strogo zabranjene namirnice koja je veoma popularna u srpskoj kuhinji.
Veliki petak praznik je koji je u samom korenu hrišćanstva i obično se naziva najtužnijim danom za svakog hrišćanina jer se tada obeležava smrt Isusa Hrista, stradanje u ime Gospoda, u teškim mukama.
Kako to obično biva s praznicima, i Veliki petak prati veliki broj običaja koji su ukorenjeni u narodu.
Običaji na Veliki petak
Veruje se da ne treba:
- kuvati
- paliti vatru
- piti vino
- mesiti hleb
- prati kosu
- zadržati metlu nakon što se očisti cela kuća
- (za neudate devojke) ukrasti sveću iz crkve i staviti je na jastuk da bi u san došao budući muž
Zabranjena hrana na Veliki petak
Mnogi ne znaju da je na našim prostorima dugo opstajao običaj da se na Veliki petak izbegava beli luk.
Ovo verovanje se održalo u pojedinim delovima Srbije, a pretežno u Sremu, a radi se o tome što se ovo povrće uglavnom na Balkanu povezuje s teranjem nečistiih sila.
Otud beli luk kao sredstvo za teranje vampira.
U prošlosti ljudi su verovali da ovo povrće ima snažnu magijsku moć i da tera demone i zlo. Zbog svega toga, gotovo da nije u davnim vremenima bilo gazdinstva u kom se beli luk nije uzgajao.
Međutim, kako su ljudi verovali da na Veliki petak – dan žrtve Isusa Hrista – zlo i nečastive sile ne mogu prići nikome, dugo je opstajao običaj da oni koji zaista veruju ne jedu beli luk na ovaj dan.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Koja jaja su najtvrđa?