zanimljivost

Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz? Od PLEMENITOG ČUVARA VERE do dekice koji leti na sankama i deli deci poklone

0

Ko je rumeni dekica koji daruje decu - Deda Mraz ili Sveti Nikola?

DEDA MRAZ ILI SVETI NIKOLA?
DEDA MRAZ ILI SVETI NIKOLA? foto: Wavebreakmedia ltd / Panthermedia / Profimedia

Na osnovu priča koje smo slušali kao mali ukorenilo se mišljenje da je Deda Mraz izmišljen lik koji živi na Severnom polu i dolazi u sve delove sveta uoči Nove godine na svojim sankama kako bi deci podelio poklone.

 

Ipak, nisu svi mišljenja da je Deda Mraz baš to. Postoje pojedinci koji će vas ispraviti i skrenuti vam pažnju na to da je Deda Mraz zapravo naš Sveti Nikola iz vremena Rimskog carstva.

 

Sveti Nikola rođen je u grčkoj koloniji Patara oko 270. godine. Od ranog detinjstva bio je veoma religiozan, pa je, u skladu sa tim, i ceo život posvetio hrišćanstvu, piše Danas.

 

 

Dolazio je iz imućne porodice, ali je u epidemiji izgubio roditelje, a nasleđeno bogatstvo iskoristio je kako bi pomogao siromašnima, bolesnima i nemoćnima. Bio je poznat po velikodušnosti prema onima kojima je pomoć bila potrebna, ali i ljubavi prema deci.

 

Od 1931. godine oko novogodišnjih praznika Coca-Cola u svojim reklamama stavlja fokus na debelog dekicu u crvenom odelu koji pije ovo piće.

 

Ipak, bez obzira na „pretakanje“ u modernog Deda Mraza, slava Svetog Nikole još uvek živi, a u našoj zemlji najveći broj hrišćana slavi ga kao krsnu slavu.

 

DEDA MRAZ JE ZAPRAVO SVETI NIKOLA
DEDA MRAZ JE ZAPRAVO SVETI NIKOLAfoto: Shutterstock/Adam Jan Figel

 

Običaj kačenja čarapa u koje treba da se stave darovi ima poreklo u jednoj priči koja oslikava velikodušnost Svetog Nikole. Ona govori da je Nikola spasio tri ćerke siromašnog čoveka od prodaje u roblje.

 

Naime, poklonio je njihovom ocu tri vreće sa zlatom, koje je ubacio kroz prozor. Priča se da su one upale u čarape koje su ostavljene kraj vatre da se osuše, što objašnjava današnji običaj da se u njih stavljaju pokloni.

 

Deda Mraz smatra da je čista priroda najbolji poklon ljudima, i da je ona najveći dar koji možemo ostaviti budućim generacijama.

 

Kako god ga zvali sada – Sveti Nikola, Deda Mraz ili Božić Bata – lik Deda Mraza poziva na humanost, darovitost, velikodušnost, negovanje prirode i brigu o porodičnim vrednostima.

 

Bonus video:

Pokloni koje žene ne vole za praznike

 

makonda-tracker