nežan praznik za ženski pol

Ako imate ĆERKU, OBAVEZNO uradite jednu stvar: Običaji za praznik Vere, Ljubavi i Nade, iza kog se krije tužna priča

0

Na dan kada praznujemo Svete mučenice Veru, Ljubav, Nadu i majku im Sofiju obavezno uradite jednu stvar.

praznik svetih mučenica vere, ljubavi i nade nikako nemojte zaboraviti ako imate ćerku
praznik svetih mučenica vere, ljubavi i nade nikako nemojte zaboraviti ako imate ćerkufoto: PUWADON SANG/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva sutra, 30. septembra, obeležava dan posvećen Svetim mučenicama Veri, Nadi i Ljubavi i njihovoj majci Sofiji. Ovaj praznik je jedan od najnežnijih praznika posvećen ženama i njihovoj deci, a prevashodno ćerkama.

 

Vera, Nada i Ljubav, kao i njihova majka Sofija, bile su hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. veka. One simbolizuju prave vrline na kojima počiva hrišćanstvo. Ipak, iza ovog praznika, uprkos tome što asocira samo na dobre stvari, stoji jedna tužna priča.

 

Vera, Nada, Ljubav i Sofija živele su i stradale u Rimu. Sofija je bila udovica, koja je sama podizala svoje ćerke; Vera je imala 12 godina, Nada 10 godina, a Ljubav 9 godina.

 

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere, Hadrijan je naredio mučenje njenih devojčica iako su bile samo deca, a one su tako izgubile živote.

 

 

Sofija je uzela tela devojčica i sahranila ih van grada, a posle tri dana i tri noći provedenih u molitvi na njihovom grobu, i sama je umrla.

 

Ova tužna priča o stradanju mučenica se vremenom pretvorila u praznik koji pravoslavci obeležavaju, iako nije crveno slovo. 

 

 

Imena devojčica Ljubav, Vera i Nada postala su simbol hrišćanstva, pa na ovaj dan treba da se suzdržimo od svih zlih misli i dela i volimo svoje bližnje.

 

Prema verovanju, na ovaj dan treba obradovati devojčice, posebno naše ćerke, nekim poklonom, ma koliko god on bio skroman. Ne mora biti ni materijalan ako nemate uslova, makar neki nežni gest, lepa reč, poljubac i zagrljaj.

 

 

MOLITVA SVETIM MUČENICAMA VERI, NADI I LJUBAVI I MATI IM SOFIJI

 

O, svete i hvale dostojne mučenice, Vera, Nado i Ljubavi i hrabrih kćeri mudra majko Sofija, k vama sada pritičemo sa usrdnom molitvom, jer šta bi snažnije moglo za nas pred Bogom posredovati, nego vera, nada i ljubav, tri temeljna kamena svih vrlina, po kojima ste nazvane i čije obličje bejaste.

 

Umolite Gospoda da nas u žalostima i iskušenjima zaštiti neizrecivom blagodaću Svojom, da nas spase i sačuva kao Blag i Čovekoljubiv. Njegovu slavu, kao sunce nezalazno, sada gledate i pomozite nam u smirenim molitvama našim, da oprosti nam Gospod Bog grehe i bezakonja naša, da pomiluje nas grešne i nedostojne milosrđa Njegovog.

 

Molite, dakle, za nas, svete mučenice, Gospoda našeg Isusa Hrista, a Njemu slavu uznosimo, sa Bespočetnim Njegovim Ocem i Presvetim i Blagim i Životvornim Njegovim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

 

Bonus video

Zašto tokom praznika trošimo više nego što zarađujemo?

 

makonda-tracker