običaji

Danas se OVE REČI izgovaraju za zdravlje i napredak porodice: Pravoslavci slave Svetog sveštenomučenika Avtonoma

0

Vernici srpske pravoslavne crkve danas obeležavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

Sveti sveštenomučenik Avtonom skončano je tragično
Sveti sveštenomučenik Avtonom skončano je tragičnofoto: Shutterstock / alexkoral

On je živeo i propovedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije naredio veliki progon hrišćana.

 

U tom trenutku se povukao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos.

 

Kako kažu predanja, u tom mestu je mnoge uveo u hrišćanstvo i sagradio ckrvu Svetog Arhangela Mihaila.

 

Osim toga, Avtonom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi Limna u kojem žive samo neznabošci.

Otišao je tamo i propovedao o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga, pa su uskoro mnogi poverovali u njegove reči.

 

Međutim, Avtonom je tamo stekao i mnogo neprijatelja. Ostalo je zabeleženo da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avtonom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

 

Prema legenci, tačno dva veka nakon smrti Sveti Avtonom se javio u snu jednom vojniku zapovedivši mu da iskopa njegove mošti.

 

Tada su svi okupljeni mogli da se uvere da su ostaci svetitelja netaknuti, a u danima koji su usledili mnogi bolesnici su ozdravili samo što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma.

 

Stoga i je dan-danas ostao običaj da se izgovori molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu, koja se veruje donosi zdravlje i napredak svakoj porodici. 

Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Avtonome: Moli Hrista Boga da spase duše naše.

 

BONUS VIDEO

 

TITO KADA JE ČUO ŠTA PATRIJARH VOZI SAMO JE DAO OVO NAREĐENJE! Unuk Josip Broza otkrio: Crkva nije smela da se meša u posao države

 

 

makonda-tracker