zanimljivo

Izgubio je roditelje i siromašnima podelio njihovo bogatstvo: Priča o tome kako je Sv. Nikola postao – DEDA MRAZ

0

Kako je hrišćanski svetac postao simbol praznika i vesnik božićnog duha i radosti za najmlađe?

Deda Mraz je simbol praznika
Deda Mraz je simbol praznikafoto: PicksArt/Shutterstock

Sveti Nikola rođen je 280. godine nove ere u Patari, u maloazijskoj rimskoj provinciji Likiji, kao jedino dete u bogatoj porodici Teofana i None.


Njegovi roditelji žudeli su godinama za potomstvom i mnogo se puta kroz suze molili za dete, a veliki deo svog imetka podelili su siromašnima.


Nakon što im je Bog podario sina, oni su ga odmah posvetii Gospodu, pa je tako Nikola od malih nogu bio veoma religiozan. Njegov stric episkop Nikola Patarski dao mu je titulu čteca, a zatim ga unapredio u čin sveštenika, a postoji i verzija priče po kojoj je nakon čuda odlukom sabora likijskih episkopa laik Nikola je odmah postao episkop Mire.

 

Sveti Nikola je jedan od najvažnijih svetaca za pravoslavce
Sveti Nikola je jedan od najvažnijih svetaca za pravoslavcefoto: Shutterstock/Adam Jan Figel

Nakon što su njegovi umrli, Nikola je, velikodušan i nesebičan onako kako su ga oni učili da bude, čitavo njihovo bogatstvo podelio onima koji nisu imali ništa.

 

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano lije lekovito sveto miro.

 

  • Kako je Sveti Nikola postao Deda Mraz?


Postoji mnogo legendi o životu ovog sveca, a jedna od najpoznatijih svakako je priča o tome kako je Sveti Nikola započeo običaj koji je danas veoma zastupljen širom sveta, posebno u zapadnoj kulturi: kačenje čarapa u kojima se kriju pokloni.


Prema legendi, jedne večeri je Sveti Nikola Čudotvorac kroz dimnjak kuće jedne siromašne porodice bacio vreću punu zlata. Ono je palo pravo u čarapu, koja je bila okačena iznad ognjišta kako bi se brže osušila. Zbog svoje skromnosti, molio je čoveka koji ga je jedne večeri spazio da nikome ne otkrije njegovu tajnu, ali ova priča nije dugo ostala skrivena.

 

Keksići sa Deda Mrazom izgledaju neodoljivo
Keksići sa Deda Mrazom izgledaju neodoljivofoto: New Africa/Shutterstock
  • Kako je uopšte nastala legenda o Deda Mrazu?


U XVI veku, legende i običaji vezani za Svetog Nikolu u severnoj Evropi bivali su sve manje uticajni i zastupljeni. Neko je, međutim, morao da isporuči poklone namenjene najmlađima, pa je na tlu današnjeg Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske (posebno u današnjoj Engleskoj), korišćen lik iz starih priča nazvan Father Christmas —"Otac Božić".


Slično je bilo i u Francuskoj, gde je nazvan identično - Père Nöel. U Nemačkoj je nazivan Christkind i prikazivan kao beba zlatne kose, simbol novorođenog Isusa Hrista.

 

Deda Mraz
Deda Mrazfoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia

Ubrzo po osnivanju Sjedinjenih Američkih Država, doseljenici su ga pominjala kao Kris Kringle, a holandski imigranti u Americi širili su stare priče, u kojima su Kris Kringle i Sveti Nikola uobličeni u jedan lik — Sinterklaas i, kasnije, Santa Claus. U decenijama koje su usledile, on je nazivan na različite načine širom planete, ali se legenda o starijem čoveku velikog srca koji sprema najlepše poklone za dobru decu zadržala.


Zašto Deda Mraz nosi crveno odelo?


Česta je zabluda da je Deda Mrazovo crveno-belo odelo poteklo iz reklame za jedan popularni brend gaziranih pića. Mnogo pre nego što je poznati napitak prvi put napravljen, Sveti Nikola je prikazivan u odeći crvene boje. U viktorijansko doba on je slikan u zelenim, crvenim, plavim i braon odorama, ali je crvena boja bila najzastupljenija.

 

 

makonda-tracker