12 DANA BOŽIĆA

Obavezno probajte već sutra! Ovo je jedan od najlepših ruskih božićnih običaja (i još nije kasno da ga svi probamo)

0

Ako do sad niste čuli za "svjatke", ruske "svete dane" kojima se na predivan način produžava praznična atmosfera, obavezno pogledajte o čemu je reč i već od sutra primenite nešto od ovoga.

foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia
foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

U Rusiji pravoslavni vernici, kao i hrišćani u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, Etiopiji, Eritreji, Egiptu i pravoslavci u Izraelu, slave Božić 7. januara. Česta je zabluda da Jermeni proslavljaju Božić kad i mi, dok, zapravo, u ovoj zemlji Hristovo rođenje slave dan ranije — 6. januara.


Svi ovi narodi imaju svoje običaje i jedinstvene načine da obeleže najradosniji praznik, a u Rusiji se praktikuje "svjatki", produžavanje božićnih radosti!


Naime, odmah nakon Božića počinje period od 12 najveselijih dana u godini, a to je razdoblje između dana kojim se slavi rođenje Isusa Hrista i Bogojavljenja. Reč "svjatki" znači "sveti dani", a u njima se odlazi na crkvene službe, pevaju se božićne i duhovne pesme, posećuju članovi porodice i prijatelji, čine dobra dela i činovi milosrđa, obilaze bolesni, stariji, siročići, daju se dobrotvorni prihodi. Sve se obavlja po tačno utvrđenom redosledu, pa se zna kada se posećuje majka, kada tašta, kada svekrva i sl.

 

Moskva, Rusija, Deda Mraz, Božić, Crveni trg
foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia

U ovom periodu svi poslovi moraju da budu obavljeni u prvoj polovini dana, dok se druga provodi u slavlju i radosti. Širom zemlje organizuju se praznični festivali, u okviru kojih se održavaju večeri poezije, pozorišne predstave, koncerti duhovne muzike...

 

S obzirom na to da su u pitanju "sveti dani", mnogi veruju da su oni magični, pa izvode razne rituale poput gatanja, čemu se Ruska pravoslavna crkva oštro protivi i naglašava da hrišćani svjatke provode u činjenju dobrih dela, ljubavi i molitvama.

 

Poljubav, Rusija, Moskva, Crveni trg
foto: Alexander NEMENOV/AFP/Profimedia

Zašto ne bismo i mi primenili bar nešto od ovoga u narednom periodu, pa makar i samo u danima nakon Božića? Kada se poslednji put posetili nekog člana porodice ili prijatelja koji vam je drag, ali ne uspevate da pronađete vreme jedni za druge? Kada ste poslednji put poslali SMS za pomoć nekome kome je ugroženo zdravlje? Kada ste poslednji put namenili jednu polovinu dana isključivo radosti i druženju? Zapravo nam za ove sitnice ne treba mnogo truda (ni novca), a sigurno će učiniti da se osećamo bolje i produžiti prazničnu atmosferu!

 

makonda-tracker