Bog se javi!

Devojke spremaju testo kojim otkrivaju ko im je SUĐEN, uzima se sveta vodica: Običaji koji se vezuju za Bogojavljenje

0

Kada vam danas neko kaže "Bog se javi", obavezno ga otpozdravite s "Vaistinu se javi"!

foto: Ververidis Vasilis/Shutterstock
foto: Ververidis Vasilis/Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva obeležava Bogojavljenje, u spomen Hristovom krštenju i objavljivanju Bogočoveka, a u pitanju je jedan od najvećih petnaest praznika u hrišćanstvu.


Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika — Bogojavljenje — u srpskom narodu se oduvek proslavlja vrlo živopisno i uz niz običaja!


Prema verovanju, želje koje se požele tačno u ponoć Bog ispunjava, a devojke koje spavaju s ogledalcetom ispod jastuka sanjaju one za koje će se udati.
Tradicionalno se na Bogojavljenje pliva za Časni krst širom pravoslavnih zemalja, što ove godine neće biti slučaj u najvećem broju mesta zbog mera zaštite od virusa korona tokom pandemije.


Na ovaj dan, pravoslavci u crkvi uzimaju osvećenu bogojavljensku vodicu, koja se upotrebljava do Odanija Bogojavljenja za sve što se tiče zdravlje i duhovne dobiti, a potom se odlaže i čuva da se koristi u slučaju bolesti nekoga od članova domaćinstva. U srpskom narodu veruje se da sveta vodica pomaže i kod mnogih bolesti, i kod dece koja imaju strahove, i kad nekome iznenada pozli, kad trpimo bolove, kad imamo dileme...

 

Bogojavljenje
foto: Shutterstock

U svim danima koji nisu između Bogojavljenja i Odanija Bogojavljenja za svetom vodicom ne treba posezati bez razloga, a veruje se da zdravi moraju da poste pre nego što je uzmu (izjutra i na prazan stomak). Veruje se i da trudnice danas treba da popiju Bogojavljensku vodicu, naročito one kojima je prošao termin za porođaj.


Pored toga, postoji običaj da devojke od testa naprave četiri loptice i da u tri stave papirić s imenima muškaraca i da jednu ostave praznom. Potom se sve stavlja u provrelu vodu, a ona loptica koja izbije na površinu čuva ime onog koji joj je suđen. Ukoliko do površine dođe prazna kugla testa — to znači da čoveka svog života još nije upoznala.


Postoji verovanje da današnji dan pokazuje kakvo će vreme biti cele godine: ako pada sneg i bude hled, čeka nas rodna godina, ako bude kišovito, biće poplava, a ako bude vedro, pred nama je sušnih 365 dana.

 

 

makonda-tracker