25. jula

Molimo joj se na današnji dan: Ovo niste znali o IKONI PRESVETE BOGORODICE TROJERUČICE

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Presvete Bogorodice Trojeručice, najpoštovanije ikone u srpskom narodu.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice je najpoštovanija ikona u srpskom narodu, a slavi se 25. jula. Njena istorija je čudesna sama po sebi, piše Lepa i srećna.

 

Prvi izvori govore da potiče iz doma svetog Jovana Damaskina, koji je stradao kao žrtva prevare te mu je po naredbi kalifa Damaska odsečena desna ruka. Držeći je u levoj ruci, on se čitave noći molio pred ikonom a ujutru ugleda da je isceljen. Na mestu reza ostala je samo tanka crvena linija da ga podseća na stradanje.

 

 

U znak zahvalnosti, Sveti Jovan dade da se na donjoj levoj strani ikone doda i treća ruka Bogorodici. Od tada se ikona zove Trojeručica. Odlučivši da se zamonaši, on je poneo i nju sa sobom u Lavru svetog Save Osvešćenog u Palestini uz zavet da se da onome koji dobije igumanski štap i ikonu Mlekopitateljnicu. A to je bio, pet vekova kasnije, upravo Sveti Sava koji ju je odneo u manastir Hilandar.

 

Ikona ima burnu istoriju, uključujući odlazak u Srbiju kao i povratak na Svetu Goru, a monasi tvrde da su i njene kopije čudotvorne. Takva je, na primer, bila ona poslata u Rusiju da pomogne pravoslavnoj carskoj vojsci.

Najveća čuda, kažu oni, ikona čini u dušama vernika jer i vodi u duhovno obnovljenje. Na njen praznik, verni joj se mole za zaštitu i pomoć. Najbolja kopija Presvete Bogorodice Trojeručice nalazi u Beogradu, u Hramu svetog Save.

 

 

makonda-tracker