religija

VERUJE SE DA SV. VRTOLOMA NE OPRAŠTA: 3 stvari su danas najstrože ZABRANJENE

0

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan Sv. Vartolomeja, jednog od 12 apostola 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Udružen sa apostolom Filipom i sestrom Filipovom, devicom Marijamom — a za neko vreme i sa Svetim Jovanom Bogoslovom — propovedao Jevanđelje najpre po Aziji, potom u Indiji i, najzad, u Jermeniji, gde je i skončao mučenički, stoji na sajtu SPC.

 

U Jerapolju ovi sveti apostoli molitvom umrtvili su veliku zmiju, koju su naznabošci u hramu držali i obožavali. U istom tom gradu molitvom su dali vid Stahiju, koji je četrdeset godina bio slep. Tu se digne na njih svetina, te i Filipa i Vartolomeja raspnu na krst (Vartolomeja naopako). Utom se dogodi zemljotres, od koga poginu zle sudije i mnogi narod. Osetivši to kao kaznu Božju, mnogi pritrče da skinu apostole s krstova, no Filip beše već izdahnuo, dok Vartolomej beše još u životu. Posle toga Vartolomej ode u Indiju, gde je propovedao i na indijskom jeziku Jevanđelje Matejevo preveo.

 

 

Zatim je Vartolomej prešao u Jermeniju, gde je iscelio carevu ćerku od duševnih problema, nakon čega ga je carev zavidljivi brat Astijagrazapeo na krstu, pa mu onda odrao kožu i na kraju u Albanopolju Jermenskom "posekao glavu".

 

Hrišćani su ga sahranili u olovnom sanduku, a kada su nad njegovim moštima počela da se događaju čuda —  "neznabošci" su sanduk bacili u more. Prema predanju, voda ga je odnela "do ostrva Liparskih", gde ga episkop Agaton, po otkrovenju u snu, dočekao i sahranio u hramu. Mošti apostola prvo su prenesene u Benevento, pa u Rim.

 

Verovanja kod Srba

 

Prema verovanju našeg naroda, na dan Sv. Vartolomeja, ili Vrtolome, kako ga nazivaju, deci je zabranjeno da se penju na drveće da ne bi slomila vrat.

 

Takođe, strogo je zabranjeno kupanje u rekama, a ženama da "bućkaju" mleko.


U Homolju je poznat običaj da se obustavlja svaki rad, dok se u nekim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opasnost od poplava, grada i oluje.


Budući da je Sv. Vartolomej svetac koji čuva useve, ne sme da se ore, a veruje da se on ne prašta nevernicima koji danas rade. U selima u Pomoravlju i danas se može čuti "Smlatiće te kao Vrtoloma prasku" ako neko radi na praznik.


U Šumadiji postoji verovanje da Sv. Vartolomej leči epilepsiju, pa pacijenti na današnji dan odlaze u manastir kako bi mu se molili.

 

 

makonda-tracker