običaji

OVO OBAVEZNO SAČUVAJTE: Evo šta treba uraditi sa BADNJAKOM nakon trećeg dana Božića

0

Badnjak stoji pred ulaznim vratima, na Badnje veče se unosi u kuću, a na božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru. A šta posle Božića?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jedan od najvažnijih običaja pred Božić koje svi poštuju svakako je unošenje badnjaka u kuću.

 

Iako danas ima da se kupi na svakom ćošku pred ovaj veliki praznik, mnogi i dalje poštuju tradiciju i odlaze u šumu da iseku svoj badnjak.

 

Ovaj veseli običaj obavljaju većinom muškarci – na Badnji dan ustaju pre svitanja i odlaze u obližnju šumu, gde seku granu hrasta – badnjak.

 

Obično se po Badnjak ide u društvu, pa domaćini sa sobom ponesu i malo rakije, kojom nazdrave kada iseku Badnjak i upute se svaki svojoj kući.

 

Badnjak stoji pred ulaznim vratima, na Badnje veče se unosi u kuću, a na Božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru.

 

Ali, znate li šta treba da uradite sa badnjakom nakon što prođe treći dan Božića?

 

Badnjak treba zapaliti i ostaviti da izgori, po mogućnosti u šporetu u kući. Vatra koja se pojavljuje kada se Badnjak spaljuje donosi plodnost i pomaže svim ukućanima, ali je ne treba raspirivati duvanjem, već pustiti da sama plamti.

 

Takođe, trebalo bi sačuvati malo pepela od badnjaka koji se sagoreo i čuvati u posebnom mestu u kući, pa zato Badnjak treba zapaliti u čistoj peći.

 

U mnogim mestima veruje se da je pepeo od Badnjaka izuzetno lekovit, pa se pije pomešan sa vodom protiv glavobolje.

  

makonda-tracker