običaji

SUTRA JE VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK MATERICE: Evo šta je važno da deca urade majkama!

0

Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Materice su najveći hrićanski praznik majki i žena i proslavljaju se dve nedelje pre Božića.

 

Običaj je da deca porane i da, unapred pripremljenim koncem, maramom, vezicom ili šalom na prepad zavežu svoju majku za noge. Na taj način deca majci čestitaju praznik, a majka im zauzvrat deli poklone kolače, slatkiše, igračke i druge sitnice.

 

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone.

 

Običaj "vezivanja" simbolizuje poveznost članova hrišćanske porodice. Pripremamo se za doček najradosnijeg praznika hrišćanskog - Božića, koji je pomirio čoveka sa Bogom odrešivši ga veza grehovnih, a vezavši ga novom vezom ljubavi za Boga.

 

porodica, majka, dete, roditeljstvo
foto: Profimedia

U želji, dakle, da Njegov dolazak sačekamo vezani najčvršćim vezama međusobne ljubavi, jer je i On - Božić - Ljubav, koja je "sveza savršenstva", i mi se o Detinjcima, Matericama i Ocima međusobno "vezujemo" i "drešimo".

 

U novije vreme, praznik Materica se svečano proslavlja i u našim hramovima, naročito po gradovima. Pobožne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kome učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene.

 

Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

 

 

 

makonda-tracker